Klub Szefów Kuchni: Marynowanie ryb

14.08.2013
Klub Szefów Kuchni: Marynowanie ryb

 

Sięgnij po swoją ulubioną rybę i zanim przystąpisz do obróbki termicznej zanóż ją na kilka godzin w aromatycznej marynacie. Bez względu na to, czy wybierzesz filet z łososia, dorsza, pstrąga, czy też innej ryby smaczny efekt gwarantowany!

 

 

Orzeźwiająca marynata

1 łyżka Soli morskiej Prymat

sok z 1 cytryny

1 łodyżka trawy cytrynowej

drobno pokrojona skórka z 1 cytryny

150 ml białego wina

2 gałązki tymianku cytrynowego

3 łyżki oliwy z pestek winogron

 

Egzotyczna marynata

1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat

2 ząbki czosnku

2 łyżki słodkiego sosu sojowego

½ łyżeczki curry

150 ml wina ryżowego

2 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych

 

Śródziemnomorska marynata

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 zielonej cytryny

200 ml wytrawnego cherry

2 łyżki miodu pszczelego

5 mielonych ziaren Owocu jałowca Prymat

 

Ziołowa marynata

3 gałązki świeżego lubczyku

3 gałązki świeżego tymianku

½ łyżeczki Gałki muszkatołowej Prymat

100 ml Żubrówki

2 ząbki drobno posiekanego czosnku

3 łyżki oliwy z pestek dyni

 

Wyrafinowana marynata

½ pęczka świeżo zmiksowanej bazylii

1 łyżka oliwy truflowej

świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy

½ łyżeczki Chili pieprzu cayenne Prymat

1 łyżka Soli morskiej Prymat

 

Wytrawna marynata

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

4 gałązki koperku

4 gałązki pietruszki

1 łyżka soli

½ łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego Prymat

1 łyżka miodu akacjowego

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

 

Smacznego!

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monika4

16.08.2013 22:23
a ja mam również swoją marynatę a więc 5 szk wody 1 szk octu 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 2 cebule i 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Mniam

14.08.2013 23:21
Bardzo ciekawe, nigdy nie próbowałam tak marynować ryb.

bietka

14.08.2013 18:31
super przepisy na marynaty, najbardziej podoba mi się ziołowa :)
prymat