Mięso z kaczki uznawane jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu i nic w tym dziwnego, ponieważ jego smak zawsze zachwyca. By przygotować idealne danie z filetem kaczki, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach, których przestrzeganie wpłynie nie tylko na jej smak, ale także strukturę.
Rozpoczynając przygotowania wykwintnego obiadu z kaczką, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach.
1. Przed rozpoczęciem przygotowywania, wyjmij flety z kaczki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej i lepiej się smażyły.
2. Na patelnię, na której smażysz kaczkę nie musisz wylewać oleju, ponieważ kaczka usmaży się na wytopionym tłuszczu.
3. Na początku kaczkę smaż skóra do dołu, a dopiero później obróć na drugą stronę.
Kaczka wspaniale komponuje się z dodatkiem sosu grzybowego, który koniecznie przygotujcie samodzielnie. Pamiętajcie, by wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie dzięki czemu szybciej zmiękną.
Sprawdźcie przepis na >> KACZKĘ W SOSIE GRZYBOWYM <<