Rozpoczęła się jesień ze wszystkimi swoimi negatywnymi oznakami. Kiedy za oknem szaleje deszcz i zimno, a całodzienna szaruga daje nam się we znaki wprawiając nas w ponury nastrój, receptą mogą okazać się kulinaria… Chciałbym zaproponować Państwu kilka dań, których przygotowanie będzie ciekawym doświadczeniem i zapewne dostarczy gotującym mnóstwo radości.
Jesienią często dopada nas zmęczenie i senność, dlatego w tym okresie warto zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią nam zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność na zmieniające się warunki pogodowe.
Jesienną dietę warto opierać na pożywnych mięsach, rybach i owocach morza, nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również bakteriobójczy czosnek, który podniesie walory smakowe dań i wzmocni odporność organizmu.
Chciałbym zaproponować Państwu kilka dań, których przygotowanie będzie ciekawym doświadczeniem i zapewne dostarczy gotującym mnóstwo radości. Potrawy te nie tylko zachwycą Wasze podniebienia, ale również dzięki składnikom odżywczym pomogą zachować siły witalne potrzebne do walki z jesiennym zmęczeniem.
Coś na chłodne, jesienne popołudnia:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/40782/czekolada-na-goraco-z-przyprawami-korzennymi.html
Tradycyjne polskie danie w wykonaniu Roberta Sowy:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/2019/bigos.html
Dla smakoszy grzybów:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/1587/pasztet-z-prawdziwkami-w-sloninie-z-sosem-zurawinowym.html
Menu na jesień:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/2004/marynowane-plastry-boczku-z-chrupiaca-cebula.html