Grillowanie cieszy się nieprzemijającą popularnością. Spotkania ze znajomymi przy ruszcie to nie tylko pyszne jedzenie, ale także szczególna atmosfera i prawdziwy relaks. Czasem organizuje się grille na naprawdę dużą skalę. Warto wtedy zadbać o dodatki do mięsa, które będziemy przygotowywać. Jednymi z najważniejszych są sałatki. To z pewnością dobry pomysł na urozmaicenie przyjęć na świeżym powietrzu.
Czym powinniśmy się kierować, wybierając sałatki na grilla? Przede wszystkim, naszymi gustami smakowymi oraz naszych gości. Pamiętajmy jednak, że dobrze jest też wybierać sałatki szybkie w przygotowaniu. Znacznie ułatwimy sobie zadanie korzystając z gotowych sosów sałatkowych. Dzięki nim uzyskamy również mocniejszy smak. Składniki sałatki często są mało wyraziste i wymagają jakiegoś podkreślenia. W tej roli znakomicie sprawdzają się właśnie gotowe dodatki. Do wyboru mamy ich przeróżne rodzaje, każdy znajdzie coś dla siebie – w zależności od tego, jakie danie przyrządzi.
Znana i lubiana sałatka cezar to znakomity pomysł na dodatek do grilla. Jej urok polega głównie na prostocie. Trzy główne składniki to: sałata rzymska, grzanki i tarty ser. Oczywiście można ją wzbogacać; jeśli dodamy na przykład mięso drobiowe lub owoce morza, będzie bardziej treściwa i stanie się osobnym daniem. Smak tej potrawy w dużej mierze zależy od sosu. Sos czosnkowy do sałatki cezar Prymat to połączenie smaków: cytryny, pieprzu czarnego, przypraw korzennych i czosnku. Przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy wymieszać zawartość saszetki z majonezem i wodą lub oliwą i wodą.
Polecam Sałatkę cezar z pikantną piersią z kurczaka
Najsłynniejszym chyba sosem sałatkowym jest francuski vinaigrette. Dzięki swojemu charakterystycznemu, wyrazistemu aromatowi cieszy się niezmiennym uznaniem. Jego zaletą jest również to, że pasuje do wielu rodzajów sałaty, a także do drobiu i ryb. Dobrze polać nim sałatkę mniej więcej 10 minut przed podaniem, żeby nabrała odpowiedniego smaku i aromatu. Nasza zdrowa przekąska z sosem vinaigrette z pewnością będzie znakomicie komponowała się ze smakołykami z grilla.
Tym, którzy cenią smaki kuchni śródziemnomorskiej, polecam słynną sałatkę grecką. Podstawowe składniki to sałata, ogórki, ser feta, czarne oliwki i pomidory. Często dodaje się do niej również czerwoną cebulę. Smak całości warto wzmocnić sosem. Oczywiście możemy przyrządzić go samemu, ale z pewnością szybszym i łatwiejszym rozwiązaniem jest użycie gotowego. Sos sałatkowy grecki w płynie Prymat nie wymaga żadnego przygotowania czy dodawania składników. Wystarczy po prostu wylać go z saszetki, na przygotowaną sałatkę i gotowe!
Świetnie na grilla sprawdza się też Sałatka grecko-polska
Każdy z nas zna mizerię – to jedna z podstawowych surówek, którą podaje się często do obiadów. Okazuje się, że na domowych i stołówkowych posiłkach jej zastosowanie się nie kończy. Świetnie nadaje się ona również na grilla. Oprócz ogórków i śmietany lub jogurtu, na smak mizerii duży wpływ ma ziołowy aromat, w którym najwyraźniej czuć koperek. Jak ten charakterystyczny i wyjątkowy aromat osiągnąć? Możemy sobie znacznie ułatwić przygotowanie mizerii, używając sosu sałatkowego. Po wymieszaniu zawartości saszetki z jogurtem lub śmietaną, dodajemy sos do pokrojonych ogórków. Całość możemy udekorować świeżym koperkiem i szczypiorkiem. Smacznie, szybko i łatwo!
Sałatki na grillu często są najważniejszymi daniami obok mięsa. Do zwykłego obiadu na ogół podaje się ziemniaki, kaszę, ryż itd. Na nasze barbecue rzadko przygotowuje się takie dodatki, bo trzeba by je gotować w domu i donosić na zewnątrz. Mięso z grilla przygotowuje się najczęściej na bieżąco i nie zasiada się naraz do wspólnego posiłku, dlatego podawanie ziemniaków czy kaszy byłoby po prostu niewygodne. Zazwyczaj ograniczamy się do pieczywa. Dlatego właśnie znakomitym pomysłem na urozmaicenie takich spotkań jest przygotowanie sałatek. Z pewnością świetnie będą się komponowały z mięsem i innymi daniami.
Polecam na grilla!
Sałatka z grillowanym łososiem | Sałatka nicejska | Sałatka a'la toscana |