Jak grillować kiełbasę podczas Majówki i nie tylko...

O grillowaniu w Polsce można mówić bez końca. Kolejne sondy, raporty i artykuły opisują obyczaje z nim związane. Majówka jest niemal oficjalnym startem sezonu grillowego w Polsce, gdyż właśnie od tego momentu zaczynamy grillować na całego. Na samym szczycie piramidy ulubionych produktów na grilla zdecydowanie króluje kiełbasa. Pyszna, dobrze doprawiona, soczysta...
„Większa większość” je kiełbasę
Kiełbasa to znak kuchni polskiej znany na całym świcie. Jest doskonała jako przekąska na zimno, jednak z grilla jest po prostu obłędnie pyszna. Choć może nie jest to szczyt wyrafinowanych kulinariów, to trudno nie docenić tego smaku i co tu dużo mówić... tradycji. Dlatego aż 2/3 Polaków planujących rozpoczęcie sezonu grillowego deklaruje, że podczas majówki na pewno kiełbasy
z grilla nie zabraknie.
Nacinaj
Wygrywa na ruszcie, bo nie wymaga uwagi, szybko można ją przyrządzić. Od razu mamy gotowe porcje, nawet nie trzeba do niej sztućców – wystarczy kromka chleba. Koniecznie jednak trzeba pamiętać o nacięciu kiełbasy, co nie jest jakimś szamańskim rytuałem, a jedynie sposobem, aby uchronić kiełbasę przed niekontrolowanym popękaniem. Poza tym dzięki temu zabiegowi wypłynie nadmiar tłuszczu i wody. Nacinać nie powinno się zbyt „gęsto”, bo kiełbasa może wyschnąć.
Kiełbasa na kilka sposobów
Do grillowania nadają się różne gatunki. Na przykład z rusztu doskonała jest kiełbasa biała, którą można uprzednio sparzyć. Świetne są też małe, cienkie kiełbaski o niemieckim rodowodzie – frankfurterki. Jedną z ciekawych, tradycyjnie polskich pozycji na ruszcie jest kaszanka, zwana kiełbasą dla ubogich. Choć forma jest zbliżona do kiełbasy, to każdy miłośnik zna różnicę. Warto
o niej pamiętać, bo z grilla jest po prostu przepyszna i dla wielu to ulubiony przysmak.
Nie oszczędzaj!
Dobrze zawsze wybrać jednak tą o sporej zwartości mięsa. Jakość ma wpływ na smak kiełbasy z rusztu! Dobry produkt to po prostu dobry smak. Kiełbasa nie może być także zbyt chuda, jak i zbyt tłusta. Podobno poniżej 20 zł za kilo ciężko dostać dobrą kiełbasę. Oczywiście od ceny ważniejszy jest skład, na który zawsze warto zwracać uwagę.
Kombinuj
Kiełbasa z grilla może wystąpić solo, jednakże warto poszukiwać nowych pomysłów. Można na przykład, kiełbasę czy frankfurterki zawinąć w boczek lub bakłażana, co na pewno doda smaku. W nacięcia kiełbasy można włożyć kawałki sera, zioła czy plastry czosnku... Niecodziennym pomysłem będzie wykorzystanie kiełbasy do szaszłyków.
Przyprawiaj!
Kiełbasę można oczywiście przyprawiać. Na przykład można ją natrzeć czosnkiem lub majerankiem, posypać przyprawą do grilla pikantną lub ziołową, by odmienić jej smak. Jednak tym, co do kiełbasy jest niezbędne, najlepsze i najbardziej wyraziste, jest musztarda. Ostra rosyjska czy mniej ostra sarepska, delikatna delikatesowa lub wyrazista chrzanowa to ulubione smaki, także do grilla.
Wrzuć na ruszt, czyli Doradca Smaku poleca!
Grillowana kiełbasa z pieca z tapenade z czarnych oliwek i suszonych pomidorów Składniki dla 4 osób: Tapenade: |
![]() |
Sposób przygotowania:
Przygotować składniki na tapenadę, rozetrzeć czosnek, posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki na tapenade dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Każdą kiełbasę kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko musztardą, nakładamy tapenade i grillujemy. Po zdjęciu z grilla każdy z kawałków kroimy na pół.
Aromatyczną grillowaną kiełbasę podajemy z chrupiącą bagietką i ogóreczkami konserwowymi.
*Jeśli przygotujemy za dużo tapenade – to, co zostanie przekładamy do słoiczka, zalewamy oliwą lub olejem i wstawiamy do lodówki. Tapenade może wykorzystać jako pastę do pieczywa.
Grillowane frankfurterki z żółtym serem i boczkiem duńskim
Składniki dla 4 osób: 8 frankfurterek 200 g pokrojonego w grube słupki sera żółtego 24 plastry boczku duńskiego parzonego Do smaku: Przyprawa grillowa Prymat 1 słoik Musztardy delikatesowej Prymat 1 słoik Ogóreczków konserwowych Smak 1 słoik papryki marynowanej Wykałaczki
|
![]() |
Sposób przygotowania:
Frankfurterki nacinamy wzdłuż i oprószamy przyprawą do grilla, w nacięcia wkładamy ser. Całość dokładnie zawijamy w posmarowane musztardą plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Następnie układamy na grillu i grillujemy do momentu, aż boczek będzie rumiany, a ser będzie się rozpuszczał. Tak przygotowane frankfurterki podajemy z ogóreczkami konserwowymi i marynowaną papryką.
Grillowana kaszanka z jabłkiem, cebulą i majerankiem
Składniki dla 4 osób: 8 kaszanek 4 pokrojone w cząstki jabłka (najlepiej szara reneta) 4 obrane, pokrojone w piórka cebule 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku Sok z jednej cytryny Olej rzepakowy do smażenia 1 słoik ogórków kwaszonych 1 słoik chrzanu tartego Do smaku: Sól morska w młynku, Majeranek, Papryka słodka, Pieprz czarny w młynku Prymat |
![]() |
Sposób przygotowania:
Przygotować składniki, obrać i pokroić jabłka na cząstki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę, czosnek i jabłka krótko podsmażamy na oleju, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) układamy jedną kaszankę, dodajemy jabłka z cebulą i całość szczelnie zawijamy. Wszystkie kaszanki zawijamy osobno, a następnie układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z dwóch stron około 15 minut. Podajemy z obranymi ogórkami kwaszonymi i chrzanem.
Komentarze (6)