Regularne spożywanie jabłek stanowi prawdziwy zastrzyk witamin i wartości odżywczych. Są bogate w magnez, błonnik, żelaza, potasu i witaminy C i P, a także dzięki zdolności wiązania złego cholesterolu przyczyniają się do redukcji jego poziomu. Dlatego jabłek w naszym codziennym menu nigdy dość. Warto je przygotowywać na różne sposoby. My polecamy jabłka glazurowane z cynamonem w towarzystwie domowego pasztetu.
PASZTET Z GLAZUROWANYMI JABŁKAMI Z CYNAMONEM
Składniki dla 4 osób:
200 g łopatki wieprzowej
200 g udźca cielęcego
200 g mięsa z gęsi
100 g wątróbek cielęcych
100 g słoniny wieprzowej
100 g cebuli
100g namoczonych w winiaku suszonych moreli
100 g wędzonego boczku wieprzowego bez skóry
100 g białej bułki bez skóry
2 jajka
100 g prawdziwków
Sól, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa, Liść laurowy, Ziele angielskie, Majeranek, Imbir mielony Prymat
100 g jagód w żubrówce
2 obrane i pokrojone w cząstki jabłka
2 łyżki soku z cytryny
50 ml śliwowicy
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Słoninę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość dusić do miękkości, dodając pod koniec sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić kolejne 15 minut, a następnie odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, pokrojone w paski morele, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz.
Pokrojony w cienkie plasterki boczek ułożyć na dnie formy do pieczenia, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić, piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić.
Cząstki jabłek skropić sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle z oliwą z oliwek, dodać miód i doprawić do smaku gałązkami rozmarynu, cynamonem i czarnym pieprzem.
Pasztet pokroić i ułożyć na talerzu, przekładając glazurowanymi jabłkami, całość udekorować plastrami marynowanego imbiru, gałązkami szczypiorku, truskawkami i świeżą miętą. Tak przygotowane danie podawać z jagodami w żubrówce.
Na deser polecamy strudel jabłkowy z bitą śmietaną, ktory podbije podniebienia wszystkich amatorów słodkości.
STRUDEL JABŁKOWY Z SOSEM WANILIOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
2 kg jabłek
300 g cukru
Cynamon mielony Prymat do smaku
300 g rodzynek
Ciasto:
1 kg mąki typ 450
400 ml wody
Szczypta soli
150 g oleju
Masło
Bułka tarta Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).
Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.
A jakie są Wasze jabkowe przysmaki? Podzielcie się swoimi przepisami w konkursie:
Zasady konkursu "Sezonowy przepis":
1.Zaloguj się na DoradcaSmaku.pl.
2.Dodaj w serwisie przepis z zastosowaniem jabłek.
3.Koniecznie dołącz zdjęcie obrazujące dodany przepis
4.Poinformuj nas o dodanym przepisie wysyłając link na adres [email protected] lub publikując przepis na Facebooku DoradcaSmaku.
5.W konkursie biorą udział przepisy z jabłkami dodane wyłącznie w okresie 22.11-06.12.2012
6.Nasze Jury wybierze autorów 10 najlepszych przepisów. Każdy z nich otrzyma od nas 3200 punktów, które może przeznaczyć na nagrody.
7.Laureaci będą mogli od razu zamówić wybraną nagrodę z naszego Katalogu Nagród. zobaczycie, co możecie zdobyć za równowartość 3200 punktów.
Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem Konkursu.