Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko…

I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko…

Suszone i mielone kłącze jest stosowane jako dodatek do ciast, herbatników, kisielu, budyniu i różnych sosów. Idealny do pierników, puddingów, pikli i napojów alkoholowych. W kuchni japońskiej używany jest w wersji marynowanej i stanowi integralny składnik sushi. Imbir jest również powszechnie dodawany do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Jest ważnym składnikiem proszku curry oraz wielu mieszanek przyprawowych. Doskonale podkreśla smak potraw z dyni i marchwi.

 

I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko…

 

Ma pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu, gdyż obniża poziom złego cholesterolu, dodatkowo ułatwia trawienie, przeciwdziała mdłościom i uśmierza ból żołądka. Szczypta imbiru do herbaty nie tylko doda nowego smaku, ale też pobudzi krążenie i pomoże zwalczyć infekcje. Imbir rozgrzewa… bo to także naturalny afrodyzjak znany od 3 tysięcy lat.

 

Ta egzotyczna przyprawa doskonale ożywi smak dań z delikatnej i słodkawej w smaku marchwi czy dyni. A że w tym tygodniu mamy dzień marchewki, warto więc na liście zakupów zamieścić i marchew, i imbir. A o dniu marchewki - już jutro.

 

Zupa z soczewicy z aromatycznymi przyprawami
 
Składniki dla 4 osób:
100 g pomidorów pelati
200 g soczewicy konserwowej
1 pokrojona w kostkę mała cebula
2 posiekane ząbki czosnku
Oliwa z oliwek do smażenia
5 Goździków, Cynamon, Imbir, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku 
1 łyżeczka Curry Prymat
2 kostki Rosołu z kury Kucharek rozpuszczone w 500 ml wrzątku
100 ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego
100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera
Sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
100 g pomidorów concasse (miąższ pokrojony w kostkę)
 

I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko…

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera i pomidory concasse ułożyć w miseczkach, zalać zupą. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

 

 

I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko… I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko… Filety wołowe z imbirem
 
Składniki:
70 dag młodej wołowiny
2 łyżeczki Przyprawy uniwersalnej Kucharek
3 łyżeczki Imbiru Prymat
½ szklanki czerwonego wina
¼ szklanki oleju
 

Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z tłuszczu i powięzi, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry, stłuc tłuczkiem, posypać przyprawą Kucharek oraz imbirem, skropić winem i olejem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Następnie ułożyć filety na dobrze  rozgrzanym ruszcie, ponownie skropić winem i olejem i opiekać po 5-7 min z każdej strony. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.

 


Owocowa sałatka indyjska
 
Składniki dla 4 osób:
25 dag śliwek
25 dag obranych kwaskowych jabłek
25 dag obranych twardych gruszek
25 dag jasnych winogron bez pestek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru lub miodu
szczypta Chili pieprz Cayenne
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
1 łyżeczka przyprawy garam masala
 

I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko…I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko… I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko…

Sposób przygotowania:
Z jabłek i gruszek usunąć gniazda nasienne, ze śliwek pestki. Owoce pokroić w grubą kostkę i przełożyć do salaterki. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Posypać cukrem z przyprawami, wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podanie ponownie wymieszać. 

caralajna 05.04.2013 21:26
http://www.doradcasmaku.pl/pytanie/240499/czy-czytacie-blogi-uzytkownikow-ds-czesto-je-odwiedzacie-rza.html
caralajna 05.04.2013 18:33
pomyłki ludzka rzecz.. odnoszę wrażenie, że blogi użytkowników są czytane przez garstkę tych samych osób, brak licznika odwiedzin to potwierdza, gdyby było się czym pochwalić licznik wskazujący ile razy strona była otwierana potwierdził by to. wiele bym dała za zapoznanie się z Waszymi statystykami :>
Doradca Smaku 05.04.2013 11:43
@caralajna, dzięki za czujność :) Zdjęcie zostało umieszczone poprawnie. Co do czytelnictwa, nie wiemy na jakiej podstawie tak sądzisz - nasze statystyki pokazują co innego :)
caralajna 04.04.2013 23:07
a w tytule jest, że z sosem jogurtowo imbirowym, a w opisie że skropić cytryną ha ha :) w sumie nie ważne, mało kto czyta te wpisy..
caralajna 04.04.2013 23:04
zdjęcie sałatki chyba nie pasuje do przepisu, bo widzę w niej inne składniki niż są opisane.. może zdjęcie się Wam pomyliło?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak