Historia pewnego smaku… Musztarda

Musztarda kojarzy się dziś głównie z dodatkiem do dań z grilla, jednak o ile grillowanie jest modne od niedawna, to smak musztardy znano już w czasach starożytnego Rzymu. Przez wieki pełniła ona różne funkcje – od afrodyzjaku, po lek niemal na wszystko. Pliniusz Starszy, rzymski pisarz i botanik wymieniał 40 leków, których głównym składnikiem była gorczyca. Już wówczas odkryto jej właściwości przeciwreumatyczne, antybakteryjne, wspomagające trawienie, a nawet obniżające cienienie krwi. Podobno 300 lat później z gorczycy przyrządzono pierwszą musztardę.
Wykonywany zawód - musztardnik
Wieki średnie to rozkwit popularności musztardy, która stała się powszechna nawet na chłopskich stołach. Z czasem musztarda stawała się coraz bardziej wykwintnym dodatkiem, wzbogacanym ziołami, papryką, a za czasów renesansu do musztardy dodawano nawet wanilię, likier pomarańczowy czy fiołkowy.
Znaczenie musztardy w epoce wczesnego średniowiecza potwierdza fakt, iż na dworze papieskim zrodził się lukratywny zawód musztardnika, o którego „stołek” intrygowano niczym o królewski tron. Papież Jan XXII, chcąc zapewnić pracę bratankowi, mianował go papieskim musztardnikiem. Wzorem dworu papieskiego wkrótce niemal każdy wielki pan pragnął również posiadać takiego specjalistę. W ten sposób nobilitowano nie tylko bratanka i zawód musztardnika, ale również proces produkcji musztardy, jak i musztardę samą w sobie.
Musztarda po obiedzie
Do Polski musztarda dotarła wraz z Napoleonem. Jednak początkowo Polacy nie znali jej właściwego zastosowania. Zgodnie z anegdotą Napoleon widząc, jak Polacy jedzą musztardę łyżeczkami na deser, ze zgrozą zawołał: „Ależ to musztarda po obiedzie”.
Diabeł tkwi w szczegółach
Musztarda to nic innego jak m.in. odpowiednio zmielone ziarna gorczycy z dodatkiem octu, soli i cukru. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, zatem ważny jest gatunek gorczycy, poziom rozdrobnienia, proporcje podstawowych składników, a także dodatków na przykład chrzanu. Musztarda to zarówno dobry dodatek do mięs pieczonych i grillowanych, jak i składnik marynat, dzięki którym mięso jest bardziej kruche i soczyste. Bez musztardy nie byłoby klasycznego francuskiego sosu vinaigrette, w którym wyrazista musztarda pełni kluczową rolę.
Warto wiedzieć, że
Musztarda zawiera niewiele kalorii, bo ledwie 10 kcal w jednej łyżeczce, zatem można dzięki niej ożywić smak dietetycznych potraw.
Najpopularniejsze musztardy w kuchni:
![]() |
Musztarda sarepska Doceniana jest ze względu na wyrazistą i ostrą w smaku, specjalnie wyselekcjonowaną gorczycę białą i czarną oraz odpowiednią kompozycję przypraw. Odznacza się wyraźną, gruboziarnistą strukturą. Idealna jako dodatek do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz kanapek, a także jako składnik marynat. Więcej |
![]() |
Musztarda delikatesowa Łagodny i powszechnie lubiany smak oraz delikatna, kremowa konsystencja musztardy delikatesowej czynią z niej ulubiony dodatek na polskim stole. Idealna zarówno do wędlin i mięs pieczonych, jak i do sosów vinaigrette i różnego rodzaju dipów. Więcej |
![]() |
Musztarda chrzanowa Wyraźnie chrzanowa, umiarkowanie ostra w smaku, o jasnej barwie i jedwabistej konsystencji doskonale podkreśli smak ulubionych dań. Znakomita do wszelakich sosów, białej kiełbasy, dań z grilla oraz mięs duszonych lub pieczonych. Więcej |
![]() |
Musztarda kremska Musztarda kremska zawdzięcza swój łagodny smak specjalnie wyselekcjonowanej mieszance ziół oraz odpowiednim proporcjom ziaren białej gorczycy. Stanowi wspaniały dodatek do mięs, wędlin oraz serów, a sałatkom nadaje wyrazistego smaku. Więcej |
Musztarda rosyjska Powstaje na bazie wyjątkowo ostrej czarnej gorczycy oraz specjalnej mieszanki przypraw. Ta unikalna kompozycja gwarantuje intensywny i zdecydowany smak oraz gruboziarnistą strukturę. Jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, pieczonych oraz smażonych. Więcej |
|
Musztarda stołowa Musztarda stołowa to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw w polskiej kuchni. Dzięki swojej delikatnej, kremowej konsystencji oraz łagodnemu smakowi idealnie pasuje do kanapek, sałatek, potraw mięsnych oraz wędlin. Więcej |
|
Musztarda francuska Musztarda francuska charakteryzuje się łagodnym smakiem i gruboziarnistą konsystencją. Kolorowe ziarna gorczycy oraz dodatek octu winnego czynią z niej wyborny dodatek do potraw mięsnych na ciepło i na zimno, a także do serów, jaj oraz sałatek. Więcej |
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się