Szukacie pomysłu na przystawkę? A może skusicie się na gruszki otulone szynką?
Owoce obierz i wydrąż z nich środki, następnie na krótką chwilkę wrzuć je do kąpieli wodnej. Gruszki dobrze smakują z goździkami i imbirem, lecz jeśli nie akurat nie macie takich przypraw w domu, użyjcie po prostu łączącej wiele świetnych składników Przyprawy do grzanego wina i piwa.
Wydrążone środki gruszek wypełnijcie serem pleśniowym. Na samym końcu szczelnie owińcie gruszki szynką tak, aby ser nie miał możliwości wypłynięcia. Tak przyrządzone danie pieczcie w piekarniku do 15 minut. Aby dodać szczypty ostrości, możecie gotową przystawkę posypać czarnym pieprzem.
Smacznego!
Składniki:
4 twarde gruszki
1 cytryna
100 ml białego wytrawnego wina
200 g sera z niebieską pleśnią
12 plastrów szynki dojrzewającej
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Do smaku: Przyprawa do grzanego wina i piwa, Pieprz czarny ziarnisty, Liść laurowy Prymat
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy ze skóry i wkładamy do miski z wodą i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Następnie z gruszek odcinamy dolne części i wydrążamy środki, tak, żeby usunąć całe gniazda nasienne (najlepiej zrobić to za pomocą łyżeczki do wykrawania kulek). W większym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy białe wino oraz przyprawę do wina i piwa do smaku. Wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Do wody wkładamy gruszki i gotujemy ok. 10 minut. Po ugotowaniu do wydrążonych środków gruszek wkładamy ser pleśniowy. Każdą gruszkę stawiamy na jednym plastrze szynki, które zawijamy do góry. Następnie owijamy jeszcze 2 plastrami, żeby otuliły całą gruszkę. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15 min, aż szynka się zrumieni. Gruszki podajemy oprószone świeżo czarnym mielonym pieprzem, polane odrobiną miodu. Możemy ozdobić je listkami mięty.
Video z odcinkiem znajdziecie TUTAJ