Krok 1 – kilka ważnych wskazówek
- do pieczenia w całości należy wybierać gatunki mniej ościste o wadze 500-600 g, np. pstrąga. Przed pieczeniem rybę można zamarynować (30-60 minut), a czas pieczenia wynosi ok. 15-20 minut;
- najłatwiej jest grillować filety rybne ze skórą. Skórę ryby należy posmarować oliwą lub roztopionym masłem, rybę ułożyć skórą do dołu i grillować ok. 12-15 minut. Pieczenie fileta ze skórą nie wymaga odwracania na ruszcie, a skórka robi się niezwykle chrupiąca i smaczna;
- łatwe jest również grillowanie steków rybnych. Steki wielu ryb, np. łososia norweskiego zawierają odcinek kręgosłupa, który utrzymuje mięso w jednym kawałku, a także dodaje smaku. Łosoś jest dość tłustą rybą, dzięki czemu jego mięso nie jest podatne na wysychanie podczas pieczenia.
- najtrudniej jest grillować filety z ryby, ponieważ mają one tendencję do rozpadania się i przywierania do rusztu. Warto jest używać specjalnego koszyka do ryb lub płaskiej metalowej tacki z otworami (przed pieczeniem należy posmarować je olejem). Pozwoli to uniknąć rozpadania się filetu, a otwory umożliwiają dostęp dymu i aromatów ognia. Filety można oczywiście piec bezpośrednio na ruszcie grilla, ale przed ułożeniem ryby trzeba obficie nasmarować go olejem (najlepiej roślinnym lub sezamowym);
– przed rozpoczęciem grillowania warto zamarynować ryby…
Ciąg dalszy Lekcji w Wirtualnej Szkole Gotowania.
By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni Wirtualnej Szkoły Gotowania widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test po zakończeniu danego poziomu.