Dobrze dobrane przyprawy i zioła nadają potrawom z grilla doskonały smak i wyjątkowy aromat. W zależności od tego jakie przyprawy wybierzemy, możemy cieszyć się innym smakiem. Pikantna karkówka, klasyczne kiełbaski, ziołowe skrzydełka – każdy znajdzie coś dla siebie! A posypane ziołami i przyprawami potrawy cieszą nie tylko doskonałym smakiem, ale też apetycznym wyglądem.
Zioła i przyprawy polecane do grillowania:
- Pieprz czarny mielony – to jedna z podstawowych przypraw w kuchni polskiej. Jest niezbędna podczas grillowania, bo jak żadna inna dodaje głęboki smaku dzięki wyrazistości smaku i intensywności aromatu. Dodaje pikantnego smaku mięsom, rybom i warzywom z rusztu.
- Majeranek – sprzymierzeniec tłustych mięs, a te świetnie nadają się na grilla. Karkówka, boczek czy udka z kurczaka zawierają tłuszcz, który wzbogaca smak mięsa. Jednak przyprawienie tłustych mięs majeranku, sprawi, że będą one lżejsze dla naszego układu trawiennego.
- Papryka słodka – jej największym atutem jest nie tylko wyborny smak i aromat, ale też piękną ceglasta barwę, która dodaje smakowitego koloru. A wygląd jest równie ważny jak smak, może skutecznie zachęcić do spróbowania potraw i rozbudzić apetyt.
- Papryka ostra lub Chili pieprz cayenne – nada mięsom wyrazistej, ostrej nuty. Jednak warto dozować te przyprawy ostrożnie, pamiętając, że tłuszcz skutecznie pokrywa cząstki kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość, zatem redukuje odczucie ostrości.
|
|
Zachęcamy próbowania innych ziół i przypraw – na przykład curry czy cynamon dodadzą egzotycznej nuty, pieprz cytrynowy świetnie komponuje się zgrillowanymi rybami. Tylko wyobraźnia może być ograniczeniem w odkrywaniu kulinarnych połączeń smaków i aromatów.
Porada grillowa: Warto połączyć zioła i przyprawy z olejem rzepakowym, aby stworzyć własną marynatę.
Szybkie rozwiązania, czyli przyprawy grillowe Czasem pomysł na grilla pada spontanicznie. Wówczas doskonale sprawdzą się przyprawy grillowe – gotowe mieszkanki ziół i przypraw. Przyprawy grillowe bez dodatku glutaminianu sodu, konserwantów i sztucznych barwników dostępne są w ulubionych smakach: klasycznym, pikantnym i ziołowym. Dostępne także w praktycznych i wygodnych większych gramaturach zapakowanych w tuby. Do grilla świetnie sprawdzą się też przyprawy Stek gruboziarnisty i Karkówka klasyczna, na pewno trafią w gust wielbicieli grillowych potraw. Porada grillowa: Pod koniec grillowania lub nawet po całkowitym upieczeniu mięsa na grillu możemy dodać na gorące mięso niewielką ilość masła lub reszty marynaty, która dodatkowo zmiękczy i zapobiegnie wysuszeniu grillowanego przysmaku. |