Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowy przewodnik – przyprawianie

Grillowy przewodnik – przyprawianie

Dobrze dobrane przyprawy i zioła nadają potrawom z grilla doskonały smak i wyjątkowy aromat.  W zależności od tego jakie przyprawy wybierzemy, możemy cieszyć się innym smakiem. Pikantna karkówka, klasyczne kiełbaski, ziołowe skrzydełka – każdy znajdzie coś dla siebie! A posypane ziołami i przyprawami  potrawy cieszą nie tylko doskonałym smakiem, ale też apetycznym wyglądem.

Zioła i przyprawy polecane do grillowania: 

  • Pieprz czarny mielony – to jedna z podstawowych przypraw w kuchni polskiej. Jest niezbędna podczas grillowania, bo jak żadna inna dodaje głęboki smaku dzięki wyrazistości smaku i intensywności aromatu. Dodaje pikantnego smaku mięsom, rybom i warzywom z rusztu.
  • Majeranek – sprzymierzeniec tłustych mięs, a te świetnie nadają się na grilla. Karkówka, boczek czy udka z kurczaka zawierają tłuszcz, który wzbogaca smak mięsa. Jednak przyprawienie tłustych mięs majeranku, sprawi, że będą one lżejsze dla naszego układu trawiennego.
  • Papryka słodka – jej największym atutem jest nie tylko wyborny smak i aromat, ale też piękną ceglasta barwę, która dodaje smakowitego koloru. A wygląd jest równie ważny jak smak, może skutecznie zachęcić do spróbowania potraw i rozbudzić apetyt.
  • Papryka ostra lub Chili pieprz cayenne – nada mięsom wyrazistej, ostrej nuty. Jednak warto dozować te przyprawy ostrożnie, pamiętając, że tłuszcz skutecznie pokrywa cząstki kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość, zatem redukuje odczucie ostrości.
  • Czosnek granulowany – Czosnek granulowany jest niezwykle cenną przyprawą kuchenną, szczególnie lubianą w krajach śródziemnomorskich. Nadaje potrawom głęboki, czosnkowy akcent zapachowy i smakowy. Jest niezastąpiony do tłustego, wieprzowego mięsa tak często przyrządzanego na grillu.
  • Zioła prowansalskie – to świetny pomysł na stworzenie mieszanki o ziołowej nucie. Wyrazisty aromat doda szlachetnego smaku, doskonały do ryb, jak i szaszłyków. Każdy ze składników ziela prowansalskiego charakteryzuje się wyjątkowymi walorami: oregano, tymianek i cząber gwarantują wytrawny charakter z nutą goryczki, rozmaryn – sosnowy aromat, natomiast bazylia i majeranek – orzeźwiający smak.
Grillowy przewodnik – przyprawianie

 

Grillowy przewodnik – przyprawianie

 

Zachęcamy próbowania innych ziół i przypraw – na przykład curry czy cynamon dodadzą egzotycznej nuty, pieprz cytrynowy świetnie komponuje się zgrillowanymi rybami. Tylko wyobraźnia może być ograniczeniem w odkrywaniu kulinarnych połączeń smaków i aromatów.

Porada grillowa: Warto połączyć zioła i przyprawy z olejem rzepakowym, aby stworzyć własną marynatę.

 

Szybkie rozwiązania, czyli przyprawy grillowe

Czasem pomysł na grilla pada spontanicznie. Wówczas doskonale sprawdzą się przyprawy grillowe – gotowe mieszkanki ziół i przypraw.

Przyprawy grillowe bez dodatku glutaminianu sodu, konserwantów i sztucznych barwników dostępne są w ulubionych smakach: klasycznym, pikantnym i ziołowym. Dostępne także w praktycznych i wygodnych większych gramaturach zapakowanych w tuby.

Do grilla świetnie sprawdzą się też przyprawy Stek gruboziarnisty i Karkówka klasyczna, na pewno trafią w gust wielbicieli grillowych potraw.

Porada grillowa: Pod koniec grillowania lub nawet po całkowitym upieczeniu mięsa na grillu możemy dodać na gorące mięso niewielką ilość masła lub reszty marynaty, która dodatkowo zmiękczy i zapobiegnie wysuszeniu grillowanego przysmaku.

Grillowy przewodnik – przyprawianie Grillowy przewodnik – przyprawianie

 

bietka 04.07.2015 15:16
właśnie zamarynowałam mięsko na grilla, zrobiłam swoją marynatę dodając różnych przypraw i do tego olej rzepakowy, wymieszałam i natarłam tym karkówkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak