Grillowy przewodnik - marynowanie

Gotowanie i kulinaria to nadal jeden z ulubionych tematów zarówno w telewizji, w prasie, jak i w mediach społecznościowych. Uniwersalność i powszechność tego tematu wynikają z prostego faktu – jeść lubi każdy. A grillować – niemal wszyscy!
Jak mówią eksperci kulinarni – lepsze jest jakiekolwiek marynowanie od żadnego. Czas w kwestii marynowania ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku potraw, które chcemy zaserwować. Marynowanie to początkowy i niezwykle ważny etap przygotowania mięs i warzyw do wrzucenia na ruszt. Ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku potraw. Im dłużej marynujemy, tym smak będzie głębszy, bardziej wyrazisty, a mięso pozostanie kruche i soczyste. Jeśli nie mamy gotowej marynaty, wystarczy olej z przyprawami, ewentualnie musztarda lub miód dla urozmaicenia smaku.
Czas marynowania jest równie ważny, jak sam dobór składników marynaty i zależy od rodzaju produktu:
|
|
Marynowanie – wiele dróg do doskonałości
- Marynaty gotowe
Marynaty w płynie klasyczna, szlachecka i pikantna Prymat to wygodny sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw mięsnych. Dzięki płynnej konsystencji marynowanie staje się proste i wygodne. Doprawione i zamarynowane mięsiwo będzie miały smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku pozostanie kruche i soczyste. Jedno opakowanie marynaty w płynie wystarczy na zamarynowanie 500 g mięsa! Marynaty dostępne są także w formie sypkiej, które wystarczy połączyć z ulubionym olejem czy oliwą.
- Własne receptury
Coraz więcej osób docenia dobry smak przygotowywanych potraw, dba o ich odpowiednie zbilansowanie, zwraca uwagę na jakość oraz składniki. Dlatego też chętnie eksperymentujemy w kuchni, szukamy nowych pomysłów i ciekawych rozwiązań, które pomogą stworzyć nie tylko pyszne, ale też wyjątkowe danie. Stąd tak chętnie sięgają po przyprawy jednorodne, dzięki którym można przygotować samodzielnie skomponowane mieszanki zgodne z własnymi upodobaniami kulinarnymi i poczuć się jak mistrz kulinarny.
Komentarze (1)