Tym razem Robert Sowa przygotował niespodziankę – grillował na deskach z cedru i klonu. Jak się okazuje ten rodzaj drewna po wcześniejszym nasączeniu w wodzie, piwie lub winie nadaje przygotowywanym potrawom dodatkowych walorów smakowych. Warto po nie sięgnąć również po to, by dania nie przywarły do rusztu.
W przyprawianym przez Sowę zestawieniu smakołyków z grilla znalazły się między innymi Przyprawa kebab-gyros, Musztardy delikatesowa i rosyjska Prymat czy Chrzan tarty Smak. Tak przyrządzone potrawy trafiły na stołową murawę. Co to była za uczta!
Kotleciki jagnięce kebab-gyros
Składniki dla 4 osób:
8 x 100 g kotletów z jagnięciny
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
4 łyżeczki Musztardy chrzanowej Prymat
1 słoik (190 g) Cebulki perłowej Smak
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią umyte i osuszone mięso, odstawić na dwie godziny do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po 5 minut z każdej strony. Kotleciki jagnięce podawać z musztardą chrzanową i cebulką perłową.
Grillowane papryki z tartym serem feta
Składniki dla 4 osób:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
100 g tartego sera feta
1 opakowanie Sosu sałatkowego węgierskiego Prymat
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone papryki pokroić na duże kawałki, grillować po 5 minut z każdej strony i ułożyć na półmisku. Sos sałatkowy węgierski przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i skropić nim papryki. Przed podaniem posypać pestkami słonecznika.
Grillowane kotlety schabowe kebab-gyros
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g schabu z kostką
Marynata:
2 łyżki Przyprawy kebab-gyros Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżki ketchupu
4 łyżeczki Chrzanu tartego Smak
8 Patisonów marynowanych Smak
1 słoik (300 g) Ogóreczków konserwowych Smak
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią schab i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po pięć minut z każdej strony. Aromatyczne kotlety schabowe podawać z mini ogóreczkami, patisonami i tartym chrzanem.
Relację z tego spotkania możecie zobaczyć na stronie Dzień Dobry TVN.
Źródło: Dzień Dobry TVN | Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN