Tysiące Polaków wyruszy na długi weekend majowy, aby w doborowym towarzystwie niemal codziennie rozkoszować się potrawami z grilla. Szaleństwo potrwa do końca września, kiedy to zimne wieczory i noce ponownie zapędzą nas do domów. Ale póki co nie martwmy się tym, odświeżmy sprzęt i przygotujmy się do pierwszego w tym roku wiosennego grillowania.
Warto już dziś pomyśleć, jakie potrawy będziemy przygotowywać, aby nie okazało się, że raczymy się na zmianę tylko kaszanką, kiełbasą i karkówką. Na grillu naprawdę można przygotować mnóstwo ciekawych potraw, od tych pożywnych i ociekających tłuszczykiem, po oryginalne, lekkie i zdrowe. Wystarczy tylko szczypta kulinarnej wyobraźni i odrobina odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw...
Na sezon grillowy niezastąpiona jest przyprawa Grill klasyczny. To znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw, zapakowanych w wygodnej tubie. Wyszukany smak i aromat przyprawy doskonale wzbogaca dania mięsne przygotowane na ruszcie lub patelni. Dzięki przyprawie do grilla czas spędzony na wspólnym biesiadowaniu będzie wyjątkowy, nie tylko ze względu na doborowe towarzystwo, ale także wyborny smak i aromat przygotowywanych potraw.
Grill klasyczny stosowany jest do wszystkich rodzajów mięs, ryb, a nawet warzyw na grilla. Polecana do polędwiczek wieprzowych, szynki, cielęciny, drobiu, łososia i wielu innych. Z jej pomocą możemy także przygotować fantazyjne szaszłyki z dodatkiem warzyw, a nawet owoców.
Prezentujemy grillowy przysmak Roberta Sowy, który z pewnością warto zaserwować podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi:
PIKANTNA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLOWANYMI OWOCAMI I SOSEM MIODOWYM AROMATYZOWANYM CHILI
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g piersi z kurczaka
Przyprawa Grill klasyczny Prymat
½ obranego ananasa
1 mango
Cynamon, imbir, grubo mielony czarny pieprz Prymat
1 łyżka miodu
Sok z 1 cytryny
12 świeżych truskawek
1 mały pęczek sałaty frisée
Sos:
4 łyżki miodu pszczelego
Sok z 1 limonki
Sos włoski Prymat
Kilka gałązek świeżej mięty
Chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Do miodu pszczelego dodać sok z limonki, łyżeczkę sosu włoskiego Prymat i posiekaną świeżą miętę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą chili pieprz cayenne Prymat.
Mango pokroić w plasterki, a ananasa w krążki usuwając twardy środek. Owoce skropić miodem połączonym z sokiem z cytryny, imbirem, cynamonem i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Piersi z kurczaka posypać przyprawą Grill klasyczny Prymat i piec na grillu po około 5 minut z każdej ze stron. W trakcie pieczenia mięsa, zgrillować również przygotowane wcześniej owoce.
Na talerzu ułożyć sałatę frisée wymieszaną z cząstkami truskawek, a na niej owoce i pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Całość polać sosem miodowym i udekorować świeżą miętą.