Smakują rewelacyjnie w najprostszej z możliwych postaci – prosto z wody z odrobiną stopionego masełka. Równie mocno cieszą nasze podniebienia w formach bardziej złożonych – placków, kopytek czy knedli. Ziemniaki to niewątpliwie jeden z filarów polskiej kuchni, a stały się nim głównie dzięki wybitnemu smakowi i dostępności. Są też niedrogie i z ogromną wdzięcznością poddają się różnym technikom kulinarnym.
Swojski ziemniak, kartofel, pyrka to najbardziej oczywisty produkt w naszych spiżarniach, kuchniach i na talerzach. Aż trudno uwierzyć, ale kiedy w XVI wieku dotarły do Europy, nie wzbudziły szczególnego zainteresowania. Jako pierwsi potencjał ziemniaka testowali Hiszpanie i Włosi. Co ciekawe, częściej uprawiano ziemniaka jako roślinę ozdobną niż przysmak. To fakt, że w swoich początkach ziemniak chwilowo miał „pod górkę”. Jego czas nadszedł dopiero trzy wieki później, kiedy wreszcie poświęcono mu tyle uwagi, na ile zasługuje. Nie mogło być inaczej i zadecydowało o tym kilka elementów – łatwość upraw, cena i całe morze możliwości, jak przygotować to ukochane bulwiaste warzywo.
Najpyszniejsze purée ziemniaczane to z kolei takie z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany i masła. Większość z nas także ze smakiem zajada się zapiekankami z ziemniaków czy plackami ziemniaczanymi. Pamiętajmy jednak – równie dobre są ziemniaki polane oliwą z oliwek, zamiast smażyć frytki – warto upiec je w piekarniku, wcześniej posypując ulubionymi ziołami. Wykorzystamy wówczas kilkakrotnie mniej tłuszczu, a będą nie mniej smaczne. Warto też choćby raz w tym sezonie przygotować pyszne kopytka czy knedle, które wypełnić można sezonowymi owocami.
Ostatni ziemniak z ogniska Nie wiem jak Wy, ale ja najchętniej zajadam się ziemniakami z ogniska lub grilla. Nadziewane serem i dodatkami, posypane solidną garścią szczypiorku smakują mi najbardziej. Choć pogoda za oknem teraz o tym nie przekonuje, wierzę, że urządzę jeszcze chociaż jedno ognisko, ciesząc się ciepłym jesiennym popołudniem.
|
Polecam!
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Pieczone ziemniaki |
|
Placki ziemniaczane z dynią |
|
Zapiekanka po wiejsku |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Knedle ze śliwkami |
|
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem |
|
Kopytka |