Gadżetomania: Patelnia ceramiczna

Patelnia ceramiczna to ostatni hit w tej materii po długo królującym teflonie. Urok patelni ceramicznej tkwi w jej estetycznym wyglądzie. Doskonale gładka powłoka zapobiega przywieraniu i prezentuje się zawsze jak nowa. Zwykle patelnie ceramiczne maja białą powłokę (ale może dostępne są w klasyczny grafitowym kolorze, która prezentuje się wyjątkowo estetycznie. Plusem powłoki ceramicznej jest większa odporność na uszkodzenia niż w przypadku teflonu, który łatwo zedrzeć. Używając patelni ceramicznej, można zapomnieć o drewnianych łopatkach, które obowiązują bezwzględnie w przypadku smażenia na teflonowej patelni. Ponadto nic do niej nie przywiera, zatem jej umycie jest banalnie proste. Jest to o tyle ważne, że takiej patelni nie należy myć w zmywarce, ponieważ ceramiczna powłoka może stracić swoje właściwości.
Warto wiedzieć, że patelnia ceramiczna musi się dobrze nagrzać, wówczas smażone potrawy nie przywierają. Ponadto na patelni ceramicznej można smażyć bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością, co dla liczących kalorie i dbających o sylwetką ma ogromne znaczenie.
A Wy jakiej patelni używacie? Jakie macie opinie na temat patelni ceramicznej, faktycznie jest taka dobra?
Nasze przepisy z wykorzystaniem patelni ceramicznej:
Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)