Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gadżetomania: Patelnia ceramiczna

Gadżetomania: Patelnia ceramiczna

Patelnia ceramiczna to ostatni hit w tej materii po długo królującym teflonie. Urok patelni ceramicznej tkwi w jej estetycznym wyglądzie. Doskonale gładka powłoka zapobiega przywieraniu i prezentuje się zawsze jak nowa. Zwykle patelnie ceramiczne maja białą powłokę (ale może dostępne są w klasyczny grafitowym kolorze, która prezentuje się wyjątkowo estetycznie. Plusem powłoki ceramicznej jest większa odporność na uszkodzenia niż w przypadku teflonu, który łatwo zedrzeć. Używając patelni ceramicznej, można zapomnieć o drewnianych łopatkach, które obowiązują bezwzględnie w przypadku smażenia na teflonowej patelni. Ponadto nic do niej nie przywiera, zatem jej umycie jest banalnie proste.  Jest to o tyle ważne, że takiej patelni nie należy myć w zmywarce, ponieważ ceramiczna powłoka może stracić swoje właściwości.

 

Gadżetomania: Patelnia ceramiczna

 

Warto wiedzieć, że patelnia ceramiczna musi się dobrze nagrzać, wówczas smażone potrawy nie przywierają. Ponadto na patelni ceramicznej można smażyć bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością, co dla liczących kalorie i dbających o sylwetką ma ogromne znaczenie.

 

A Wy jakiej patelni używacie? Jakie macie opinie na temat patelni ceramicznej, faktycznie jest taka dobra?

 

Nasze przepisy z wykorzystaniem patelni ceramicznej:

Medaliony z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym

Burgery drobiowe

14.12.2017 21:52
Używam ceramicznej od 3 lat ale tej z dnem z wypukłościami (plastry miodu czy groszki to nazywają). Jest extra. Nie myję w zmywarce. Sekret oprócz ceramiki w wypukłościach.
25.04.2016 12:28
TA, rysuje się jak teflon bez drewnianych sztucy się nie uniknie
17.03.2015 11:32
Jakiej firmy są te patelnie?
28.05.2014 11:08
Używam patelni ceramicznej od pół roku i byłam nią zachwycona, ale od pewnego czasu coś się z nią podziało i jedzenie zaczyna przywierać, czasem nawet lekko się przypalać :( powłoka nie jest uszkodzona i w sumie to nie wiem co się stało i dlaczego, zawsze używałam odrobiny tłuszczu (bałam się nie dać go wogólę, że patelnia spali się) Nie wiem czy jest jakiś sposób na to czy tylko kosz na śmieci?
lee-aa 15.07.2013 14:50
Przymierzam się właśnie do kupna patelni ceramicznej. Dotychczas używałam patelni żeliwnych - bardzo polecam, aczkolwiek są naprawdę ciężkie i markowych teflonowych - odpowiednio pielęgnowane nie niszczyły się. Fajnie by było dowiedzieć się, w jaki sposób wybierać patelnie ceramiczne.
Cynowa_Beata 15.07.2013 12:38
Mam taką patelnie i przez pierwsze intensywne miesiące rzeczywiście nic nie przywierało, teraz boje się jej używać bo okropnie przywiera, nie wiem co zrobiłam źle, może się przegrzała, używałam tylko drewnianych łopatek ale mimo to się porysowała, ale przynajmniej nie odchodzi jak teflon. Zastanawiam się nad zakupem nowej i mam dylemat jaka teraz wybrać.
Mniam 14.07.2013 22:04
Mam ceramiczną. Byłam z niej zadowolona, ale bardzo się porysowała. Tylko, że nie wiedziałam, że nie wolno myć jej w zmywarce!!!Może dlatego się tak zniszczyła.
Anna133 14.07.2013 20:15
naparwdę lepsza od teflonowej ? to Drogi Doradco prosimy ją w sierpniu do katalogu dodać ;)
ao_12 14.07.2013 14:02
mam i jestem z niej zadowolona, lepsza od teflonowej
2milutka 13.07.2013 22:09
ja też posiadam i nie zamienię na żadne inne są rewelacyjne!
IZABELA29 13.07.2013 20:01
mam taką ale czy ona jest taka rewelacyjna jak dla mnie nie .
Marta1 13.07.2013 17:05
Czy ktoś z was ma taką patelnie ? jak się na niej smaży ??

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak