Skórka z cytryny czy też pomarańczy, a także limonki ma ogromne walory smakowe. Dlatego też do wielu dań wykorzystuje się cienko pokrojona skórkę cytrusów. Powinna być ona jak najcieńsza i pozbawiona elementów białego miąższu, który zawiera nieprzyjemną i niepożądaną gorycz. Dlatego też nożyk do obierania cytrusów może być przydatnym gadżetem, szczególnie dla osób bardziej zaawansowanych w sztuce gotowania. Specjalnie wyprofilowane ostrze powozili wykroić cienkie paski aromatycznej skórki, pozbawione miąższu, a do tego bez „okaleczeń” owoca.
Do jakich dań używacie skórki cytrusów?
Pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przyprawa pikantna do kurczaka Prymat
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta Papryki ostrej Prymat
2 łyżki Curry Prymat
2 małe świeże papryczki chili lub Chili pieprz cayenne Prymat
2 posiekane cebule dymki
200 ml bulionu z kurczaka Kucharek
2 łyżki pasty Tom Ka
1 pęczek posiekanej kolendry
1 limonka
½ l mleka kokosowego
½ l śmietany kremówki
3 liście limonki lub skórka z limonki
1 łodyga trawy cytrynowej lub sok z cytryny
Sól, Pieprz Prymat do smaku
4 łyżki orzechów nerkowca
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone podudzia z kurczaka pokroić, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Do rozgrzanego garnka wlać olej, dodać kawałki kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę, liście limonki, trawę cytrynową, papryczkę chili, orzechy nerkowca, pastę Tom Ka oraz bulion i dusić ok. 15 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, śmietanę i całość dusić do miękkości. Tak przygotowanego pikantnego kurczaka doprawić do smaku, posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z ryżem długoziarnistym.