Spotkanie kulinarno-towarzyskie przy jednym garnku z pysznościami to dobry pomysł na takie wieczór jak andrzejki czy jakikolwiek w gronie przyjaciół lub rodziny.
W Polsce fondue jest nadal rzadko przyrządzane, zatem na pewno zaciekawi gości. To danie smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i na pewno rozgrzewające. Zatem na Andrzejki roztapiajmy nie tylko wosk, ale też i… ser.
Dla poszukujących ciekawych pomysłów polecamy obok pieczywa zaserwować także kabanosy lub kawałki pieczonego lub duszonego mięsa, ziemniaczane kulki czy też surowe warzywa. A co Wy polecacie do serowego fondue?
FONDUE SEROWE
Składniki:
200 g sera Ementaler
200 g sera Gruyere
200 g sera Raclette
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml białego wytrawnego wina
50 ml wiśniówki
Pieprz czarny mielony Prymat
Białe pieczywo tostowe, lekko zrumienione i pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
Kociołek do fondue (caquelon) natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 100 ml wina, a pozostałe wino wlać do kociołka. Wino delikatnie podgrzać, dodać sery, dokładnie wymieszać, aż sery zaczną się topić, a masa wrzeć. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mąkę ziemniaczaną z winem i wymieszać. Tak przygotowane fondue doprawić do smaku wiśniówką i czarnym pieprzem. Podawać z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.