Zachęcam Was dzisiaj do wypróbowania pysznej francuskiej tarty z dodatkiem łososia, pieczarek oraz Smaków Świata. Zatem jeśli macie ochotę na kulinarną wizytę w krajach śródziemnomorskich, moja propozycja to dzisiaj umożliwi.
Bazą dla tarty będzie ciasto z dodatkiem Przyprawy do pizzy, którą tym razem nie posypiemy potrawy, a dodamy do jej spodu. Kawałek takiej pyszności może stanowić szybką przekąskę lub kompletny obiad lub kolację. Możemy także przygotować do niej lekką sałatkę ze świeżych warzyw. Przysmak, który dostępny jest w niemalże każdej francuskiej piekarni, już dzisiaj możemy przygotować z powodzeniem we własnej kuchni.
Składniki:
2 pomidory polskie
Zioła prowansalskie Prymat
140 g pieczarek
30 g masła
200 g filetu łososia
150 ml mleka
100 ml śmietany 30 %
4 jajka
50 g sera żółtego typu edam
Oliwki czarne Smak
Pomidory suszone Smak
Olej rzepakowy
1/2 pęczka szczypiorku i koperku
Do smaku: Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Ciasto
400 g mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
Przyprawa do pizzy Prymat
Ciasto: z mąki, masła, 3 żółtka, 1 całego jajka, szczypty soli oraz Przyprawy do pizzy zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 10-15 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pomidory kroimy w grube plastry (zostawiamy szypułki) i układamy na drugiej blasze wyłożonej pergaminem skropionym olejem. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obydwie blachy wstawiamy na 15 min do piekarnika o nagrzanego do 170̊C. Pieczarki dzielimy na ćwiartki i zrumieniamy na patelni z rozgrzanym masłem. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w drobne kawałki łososia i od razu wyłączamy ogień. Do miski wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy jajka, sól oraz pieprz. Mieszamy. Dodajemy łososia z pieczarkami oraz starty ser.
Na upieczone ciasto wylewamy śmietanę, posypujemy oliwkami oraz paskami suszonych pomidorów. Na wierzch wykładamy upieczone pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem, koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Możemy ozdobić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy, po czym miksujemy i przecedzamy).