FOODball – mistrzowski żurek

08.06.2012
FOODball – mistrzowski żurek

 

 

5

 

 

Tradycyjny żur z jajkiem i kiełbasą

 

Składniki dla 10 osób:

2 l serwatki

150 g świątecznej wędzonej szynki

100 g gotowanego boczku

150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy

mały kawałek chrzanu

5 ugotowanych żółtek

1 łyżka mąki

2 łyżki Chrzanu tartego Smak

4 ugotowane na twardo jajka

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat

Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek

Przyprawa uniwersalna Kucharek

 

 

    2    3

 

      1         6

 

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę. Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać 2 łyżki chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.

Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.

Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

 

 

Przepis autorstwa mamy Roberta Sowy – Marii Sowy

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat