FOODball – mistrzowski żurek

Tradycyjny żur z jajkiem i kiełbasą
Składniki dla 10 osób:
2 l serwatki
150 g świątecznej wędzonej szynki
100 g gotowanego boczku
150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy
mały kawałek chrzanu
5 ugotowanych żółtek
1 łyżka mąki
2 łyżki Chrzanu tartego Smak
4 ugotowane na twardo jajka
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Sposób przygotowania:
Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę. Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać 2 łyżki chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.
Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.
Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.
Przepis autorstwa mamy Roberta Sowy – Marii Sowy
Komentarze (0)