OBIAD
|
DESER
|
KOLACJA
|
|
|
|
OBIAD PODANO
Rosół królewski
Składniki:
70 dag mięsa wołowego (szponder, pręga, łata), ¼ kury, 25 dag włoszczyzny z kapustą, 1 cebula (7dag), 1 Liść laurowy Prymat, 8 ziaren Ziela angielskiego całego Prymat, kilka ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat, szczypta Gałki muszkatołowej Prymat, szczypta Imbiru mielonego Prymat, 3 łyżki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso i kurę opłukać, osuszyć, zalać w garnku 1,5 litra zimnej wody, posolić dodać przyprawy Prymat i gotować na małym ogniu. Cebulę obrać, przekroić na pół, przypiec na blasze lub na suchej patelni i dodać do garnka. Włoszczyznę oczyścić, opłukać i gdy mięso będzie prawie miękkie dodać do rosołu. Pod koniec gotowania dodać do zupy 1/8 główki kapusty (najlepiej włoskiej). Rosół przecedzić, posypać natką i podawać z cienkim makaronem (wermiszelem), pasztecikami, groszkiem ptysiowym lub kruchymi paluszkami.
(6-7 porcji)
Pikantna pierś z kurczaka z grillowanymi owocami
i sosem miodowym aromatyzowanym chili
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g piersi z kurczaka, 100 ml oliwy z oliwek, Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat, ½ obranego ananasa, 1 mango, Cynamon, Imbir, Pieprz czarny grubo mielony Prymat, 1 łyżka miodu, sok z 1 cytryny, 12 świeżych truskawek, 1 mały pęczek sałaty frisée
Sos: 4 łyżki miodu pszczelego, sok z 1 limonki, Sos sałatkowy włoski Prymat, kilka gałązek świeżej mięty, Chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pikantną przyprawą do kurczaka Prymat i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Do miodu pszczelego dodać sok z limonki, łyżeczkę sosu włoskiego Prymat i posiekaną świeżą miętę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą chili pieprz cayenne Prymat.
Mango pokroić w plasterki, a ananasa w krążki usuwając twardy środek. Owoce skropić miodem połączonym z sokiem z cytryny, imbirem, cynamonem i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu po około 5 minut z każdej ze stron lub usmażyć na patelni grillowej. W trakcie pieczenia mięsa, zgrillować również przygotowane wcześniej owoce.
Na talerzu ułożyć sałatę frisée wymieszaną z cząstkami truskawek, a na niej owoce i pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Całość polać sosem miodowym i udekorować świeżą miętą.
DESER PRZYGOTOWANO
Babka piaskowa z rodzynkami
Składniki:
250 g margaryny, 180 g drobnego cukru, 4 jajka, 50 ml mleka, 1 opakowanie Przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat, 2 łyżeczki, Sody oczyszczonej Prymat, 1 kg mąki pszennej, 150 g rodzynek sułtańskich, masło i Bułka tarta Prymat do nasmarowania blachy, cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mleko, przyprawę do grzanego wina i piwa oraz sodę połączoną z przesianą mąką. Na końcu do ciasta dodać rodzynki i przełożyć je do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
KOLACJA
Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybami i makrelą
Składniki dla 4 osób:
1 kg buraków, 0,5 kg włoszczyzny, 120 g jabłek, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki octu, Sól, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie, Liść, laurowy, Majeranek Prymat, cukier do smaku, 1 pęczek rukoli, 1 pomidor bez skóry
Uszka: 100 g mąki, ½ szklanki wody, 1 jajko, sól do smaku, oliwa do smażenia
Farsz: 40 g suszonych borowików, 20 g cebuli, Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz, uformować uszka, a następnie ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie. Uszka można po ugotowaniu ułożyć w bulionówkach i zalać gorącym barszczem lub usmażyć na złoty kolor i podawać oddzielnie z sałatką z rukoli i pomidorami concasse.
Krewetki królewskie z pomidorami i ziołami
Składniki dla 4 osób:
600 g krewetek Black Tiger 16/20, 2 cebule szalotki, miąższ z 4 pomidorów, kilka listków świeżej bazylii, 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, ½ szklanki białego wina, 2 łyżki masła ziołowego, 1 posiekana czuszka, ¼ szklanki oliwy z oliwek, sól, Chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć na grillu 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię. Doprawić do smaku solą i chili pieprz cayenne. Podawać z ryżem lub ciepłą białą bagietką.