Film „Faceci od kuchni” to lekka i przyjemna komedia francuska. Tematem przewodnim jest oczywiście gotowanie, ale nie byle jakie… Bo jak tu przejść obojętnie obok tych wszystkich wspaniałości szykowanych przez znakomitych, francuskich szefów kuchni?!
Jacky Bonnot (gra go Michaël Youn) to absolutny fanatyk kulinarny, który każdą wolną chwilę poświęca gotowaniu. Co tu dużo mówić - jest perfekcjonistą w kuchni, który nie przyjmuje krytyki i do furii doprowadzają go gusta kulinarne klienteli barów i przydrożnych restauracji, w których pracuje. Przez to też jest notorycznie zwalniany, co nie sprzyja domowej atmosferze. W domu czeka na niego bowiem ukochana, której wciąż boi się oświadczyć mimo tego, że spodziewają się wspólnie dziecka. Wszystkie te zawiłości sprowadzą jednak naszego bohatera wprost w ręce jednego z największych, francuskich szefów kuchni, a zarazem idola Jackiego – Alexandre’a Lagarde.
Alexandre Lagarde (w tej roli Jean Reno) to wieloletni szef jednej z najlepszych restauracji, wyróżnianej aż trzema gwiazdkami prestiżowego przewodnika Michalin. Wszystko układa się dobrze do czasu gdy zmienia się właściciel. Chce on koniecznie zrewolucjonizować prezentowane przez Alexandre’a tradycyjne menu i wprowadzić absolutną nowość – kuchnię molekularną. Oczywiście Lagarde nie chce zmian, dlatego będzie musiał walczyć o swoją tradycyjną kuchnię, ale i też o posadę.
W tych trudnych dla obydwóch bohaterów chwilach los postanowi złączyć ich życiorysy. Co wyniknie z tej mieszanki wybuchowej temperamentów? Czy modna ostatnio kuchnia molekularna zwycięży nad tradycyjnym sposobem przyrządzania dań?
Zanim jednak sięgniecie po film polecamy lekturę artykułu Klubu Szefów Kuchni o intrygującej kuchni molekularnej:
Klub Szefów Kuchni: Łukasz Konik o kuchni molekularnej
WSKAZÓWKA:
Zrób wieczór francuski – wypożycz „Facetów od kuchni” i przygotuj dania kuchni francuskiej :). Mamy w zanadrzu kilka pomysłów na wyśmienite potrawy. Wypróbujcie i dajcie znać, jak udał się wieczór.