Wystartowało dziesięć trzyosobowych drużyn dziennikarskich. Każdy z zespołów miał do dyspozycji takie same produkty z których musiał zaproponować coś wyjątkowego, składającego się z dania głównego i deseru. Tym razem zawodnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem, gdyż obowiązkowym, podstawowym produktem do przygotowania dania głównego była ryba morska żabnica, nazywana też diabłem morskim, której białe mięso nie przypomina smaku ryby a raczej królika bądź indyka. Obowiązkowo trzeba było użyć także cukinii lub fasolki szparagowej, kolorowej papryki oraz białego wina. Do przygotowania deseru trzeba było wykorzystać truskawki, śmietanę i miętę. Czas na wykonanie zadania to tylko 1 godzina.
Wśród gotujących dziennikarzy znaleźli się między innymi: Bartosz Węglarczyk (TVN),
Marta Kielczyk (TVP2), Łukasz Szelecki (Polsat News), Adam Kuklewicz (Polsat), Ewelina Kopic (TV Puls), Robert Leszczyński, Marcin Michrowski (TVP2), Andrzej Roszak (RMF FM), Karolina Nawojka-Chałupińska (Radio Chilli ZET), Anna Pawliczek (Aktivist), Aleksandra Lipiec (Tele Tydzień), Marcin Cejrowski (Polsat), Mateusz Hładki (TVP3), Elżbieta Dziob (Onet), Karolina Hytrek-Prosiecka (TVN CNBC), Maciej Warsiński (TVN24).
Imprezę poprowadziła Małgorzata Ohme, której błyskotliwe komentarze bawiły zebraną publiczność i zawodników. Dzięki niej panowała luźna przyjacielska atmosfera. Nad całością od strony kulinarnej czuwała właścicielka restauracji Vivandier Łucja Kelus wraz z Szefem Kuchni, których profesjonalne wskazówki i błyskawiczna pomoc były nieocenione.
Praca i starania zawodników ocenianie były przez jury konkursu, w skład którego weszli:
Lidia Popiel, Danuta Błażejczyk, Marta Kuligowska, Witold Szmańda, Tomek Woźniak, Grzegorz Łapanowski oraz Agnieszka Jaśkiewicz (Sony). Jurorzy kosztowali dań każdej z drużyn i wystawiali ocenę biorąc pod uwagę trzy najważniejsze kryteria: smak, prezentacja oraz trudność wykonania potrawy. Po burzliwych, przedłużających się obradach wyłoniono zwycięzców. Jury jednogłośnie zadecydowało, że pierwszą nagrodę w kategorii najlepsze danie główne i deser otrzymał zespół w składzie: Sylwia Walendowska – Majcher (TVN24), Ewelina Kopic (TV Puls) i Andrzej Roszak – (RMF FM/TVN). Nagrody ufundowała firma Sony. Ten sam zespół został nagrodzony również w kategorii dla najbardziej kreatywnej drużyny, gdyż jako jedyni podali Żabnicę na surowo, przygotowali ceviche - surową rybę marynowana w soku z limonki i białego wina, z kolendrą, szalotką i chili– w nagrodę otrzymali woki oraz książki kucharskie.
Nagrodę w kategorii za najlepszy deser wygrali: Marta Kielczyk (TVP2), Marcin Wojciechowski (Radio Zet) oraz Mirosław Obarski (magazyn Sfinks).
Na imprezie nie zabrakło znanych osób, wśród nich znaleźli się między innymi: Bogusław Linda, Ewa Kuklińska, Ryszard Rembiszewski, Magda Stam.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy i jury złożyli swoje podpisy na plakacie pamiątkowym, którzy zostanie zlicytowany a dochód z jego sprzedaży zasili konto szpitala dla dzieci przy ul Kopernika w Warszawie.