Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Dziś obchodzimy bardzo ważny dzień, który powinien wpisać się na stałe w nasz kalendarz – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z potrzeby zdrowego odżywiania. Nie zawsze jednak wiedza idzie w parze z czynem. Dlatego też niezwykle ważne jest nieustanne przypominanie o tym, jak wielką rolę w naszym życiu pełnią owoce i warzywa. Z badań Światowej Organizacji Zdrowia wynika bowiem, że standardowa dawka warzyw i owoców przyswajana regularnie przez organizm zapobiega m.in. rozwinięciu się chorób układu krążenia, czy nowotworów.
Naukowcy alarmują, że znakomita większość europejczyków ma problemy z nadwagą, a coraz większa ich ilość choruje na otyłość. Problem jest na tyle poważny, że coraz częściej dotyka to również dzieci. Wiele z nich już w tak młodym wieku narażonych jest na cukrzycę i choroby serca. Warto więc zastanowić się nad tym, co podajemy naszym pociechom w ciągu dnia.
Co ważne zdrowa dieta nie musi być nudna i tym bardziej niesmaczna. Warto, a nawet trzeba korzystać z przypraw, które nie tylko nadadzą smaku i aromatu potrawom, ale również stymulują prawidłowe trawienie (m.in. pieprz).
W trosce zarówno o dzieci jak i nas samych warto wyrobić w sobie nawyki zdrowego żywienia. Zdając sobie jednocześnie sprawę z tego, że dzieci bardzo często kontynuują swoje, nierzadko złe, nawyki żywieniowe z dzieciństwa pamiętajmy o tym, by dobierać dietę bogatą w warzywa, owoce i inne produkty zawierające witaminy i mikroelementy - niezwykle istotne w procesie prawidłowego rozwoju dziecka. Bądźmy więc rozważni i starajmy się pamiętać, by codziennie dostarczać porządną dawkę witamin i minerałów, które chronią nas przed schorzeniami i pozwalają się cieszyć dobrą kondycją przez cały rok.
Informacje pochodzą z: wsse.gda.pl
Komentarze (2)