Ziele angielskie to popularna nazwa jagód korzennika lekarskiego, które zbiera się jeszcze zielone, a już dojrzałe. Przez długi czas jagody korzennika lekarskiego uchodziły za gorszą odmianę pieprzu i rzadko wzbudzały zainteresowanie. Dopiero kilkadziesiąt lat po Kolumbie ziele angielskie zostało odkryte dla kuchni.
Zielem angielskim przyprawiamy różne mięsa, takie jak baraninę, wieprzowinę, cielęcinę, a także kiełbasy i konserwy mięsne. Dodaje się je także do marynat, sosów i tłustych potraw, które uzyskują dzięki niemu przyjemny aromat. Bez tej przyprawy wiele traci również szpinak, ryby smażone na oleju, sałatki rybne, dziczyzna oraz sosy do dziczyzny, zupa jarzynowa, galarety i ogórki kiszone. Dla polepszenia smaku dodaje się niewielkie ilości ziela angielskiego do budyniów, marynat, ciast świątecznych a także kompotów owocowych i słodkich likierów. Herbata z ziela angielskiego łagodzi nerwobóle, działa antyseptycznie, a także wspomaga trawienie.