Ziele angielskie niczym Irlandia – wiecznie zielone. Wprawdzie tylko do momentu zbiorów z wiecznie zielonego drzewa korzennika lekarskiego, z którego uzyskuje się tę słynną przyprawę. Z kuchnią irlandzką ziele angielskie łączy również zamiłowanie do mięs, z którymi najlepiej się komponuje. Przyprawę tę stosuje się także do przyprawiania sosów, zup czy kiszonek. Dzisiaj za to idealnie połączyło się z kaczką faszerowaną bączkiem i wątróbką. Sprawdźcie sami :)!
Kaczka faszerowana z boczkiem i wątróbką drobiową
Składniki dla 4 osób:
1 kaczka
200 g podudzi z indyka ze skórą
2 namoczone w mleku kajzerki
1 pokrojona w kostkę cebula
5 pokrojonych w kostkę plasterków boczku
100 g oczyszczonej i namoczonej w mleku wątróbki drobiowej
1 mały pęczek natki pietruszki
2 jajka
1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Prymat
1 opakowanie Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
Majeranek Prymat do smaku
¼ łyżeczki Ziela angielskiego mielonego Prymat
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć, oczyścić, natrzeć obficie przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat i odstawić do lodówki. Podudzia z indyka zmielić z odciśniętymi z mleka kajzerkami. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę i boczek, wystudzić. Wątróbki sparzyć, wystudzić i pokroić w kostkę.
Do zmielonego mięsa dodać cebulę i boczek, wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawę do mięsa mielonego, ¼ łyżeczki Ziela angielskiego mielonego Prymat i majeranek.
Przygotowanym w ten sposób nadzieniem wypełnić kaczkę, ułożyć w brytfannie, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 2 godzin w temperaturze 160°C (można ją również piec w rękawie do pieczenia). Na ostatnie pół godziny zdjąć folię i zrumienić kaczkę na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca, krojąc na mniejsze porcje. Kaczka doskonale komponuje się z sosem owocowym.