Celebrując to kulinarne święto – warto skomponować swoje menu o diabelsko ostre potrawy. Niesamowity efekt uzyskamy, stosując doskonałe i wszystkim dobrze znane trio, czyli chili pieprz cayenne, ostrą paprykę czy świeżo mielony pieprz. Lubicie potrawy z nutą pikanterii?
Wspomniane ostre przyprawy mają niesamowite zastosowanie w kuchni, ale też ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego nie wahajmy się ich używać do marynowania mięs, przyrządzania dań jednogarnkowych, czy nawet pokusić się o dodanie szczypty do słodkich deserów. Doskonały smak gwarantowany! A już teraz poznajcie kilka ciekawostek na temat pikantnych przypraw!
Czy wiesz, że…
- Najwięcej chili spożywają Tajlandczycy – 5 g dziennie na osobę,
- Zaraz obok soli – chili jest najpopularniejszą przyprawą na świecie,
- Szacuje się, że papryka znana była już ludziom w VIII wieku p.n.e,
- Około ¼ populacji na świecie spożywa chili raz dziennie.