Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem
Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 oczyszczona z nasion cukinia
2 jajka
100 g mąki pszennej
80 g pestek dyni
Kilka gałązek świeżego koperku
2 ząbki czosnku
Olej słonecznikowy do smażenia
250 g jogurtu greckiego
50 g kiełków groszku szparagowego
1 cytryna
Sól, pieprz czarny Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni oraz posiekany czosnek i koperek, wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku.
Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki, a następnie ułożyć je na talerzach i podawać z kiełkami, greckim jogurtem, czerwonym kawiorem oraz cząstką cytryny.
Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem,
mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą
Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu warzywnego Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Kardamon, curry, imbir, sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
MAKARON SOBA Z PIECZONĄ DYNIĄ, SZAŁWIĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SEREM PARMEZAN
Składniki dla 4 osób:
500 g makaronu soba
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane listki świeżej szałwii
4 cienkie plasterki pokrojonej w paski szynki parmeńskiej
2 łyżki masła
2 łyżki tartego sera Parmezan
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych
50 ml białego wytrawnego wina
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat
Sposób przygotowania:
Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie dokładnie wymieszać z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170ºC (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować.
Makaron ugotować al dente, a następnie odcedzić, pozostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu, zestawić z ognia, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.