Pyszna, aromatyczna i pełna zdrowych, kolorowych warzyw – taka jest nasza propozycja kolejnej zapiekanki. Wątek warzywny doskonale przeplecie się z wątkiem serowym i stworzy ciepłą, aromatyczną opowieść.
Charakter potrawie nadadzą zioła – liść laurowy i oregano. Rozgrzejcie się tymi pysznościami w zimowe popołudnia. Smacznego!
Składniki:
2 bakłażany
4 pomidory
200g sera koziego
200ml śmietany 18%
Liść laurowy Prymat
Oregano Prymat
50g parmezanu tartego
50g Pomidorów suszonych Smak
20ml oliwy z oliwek
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm. Plastry bakłażana smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Doprawiamy podczas smażenia solą morską i pieprzem. Smażymy z każdej ze stron do uzyskania lekko brązowego koloru w sumie 3-4 minuty. Po usmażeniu przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby bakłażany ociekły z tłuszczu.
Do miski wkładamy ser kozi, rozgniatamy go lekko i dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy oregano, solą morską i pieprzem.
Pomidory obrane ze skórki kroimy w plastry. Plastry pomidorów lekko obsmażamy na patelni, doprawiając solą morską i pieprzem. Pomidory obsmażamy bardzo szybko i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.
W naczyniu żaroodpornym układamy pierwsza warstwę bakłażana, dodajemy pokruszone liście laurowe, smarujemy warstwą śmietany z serkiem. Następną warstwę układamy z pomidorów, również smarujemy ją masą śmietanowo–serową, posypujemy parmezanem i doprawiamy oregano. Następna warstwa z bakłażanów smarowana jest ponownie śmietaną z serkiem i na niej układamy ostatnią warstwę warzyw, przekładając raz pomidory raz bakłażan. Siekamy suszone pomidory suszone w oleju układamy je na wierzchu zapiekanki. Na wszystko nakładamy masę śmietanowo-serową. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na 180-190 st. na kilka minut. Czas pieczenia zależy od tego, czy chcemy aby warzywa były chrupiące czy też miękkie.