Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17

Zupy krem są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne. Tutaj w przepisach ogranicza nas jedynie wyobraźnia - z jednej bazy na zupę możemy stworzyć mniej lub bardziej aromatyczne czy pikantne wersje. Zupa celubowa krem doskonale ogrzewa, natomiast zupę dyniową z mlekiem kokosowym możemy odpowiednio doprawić i uzyskać zupę o orientalnym smaku.
Zupy krem można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym czy bagietką czosnkową.
Dzisiaj proponują Wam przepis na zupę krem marchewkowo-POMARAŃCZOWĄ! Próbowaliście już takiego połączenia? Jeśli nie to koniecznie polecam, a do tego kilka listków mięty i kiełki buraka czerwonego. Pycha!
Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa
Liczba osób: 2-3
Składniki:
- 500 g marchewki
- 1 biała cebula
- 0,5 l bulionu drobiowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- skórka obrana z 1 pomarańczy
- skórka obrana z 1 limonki
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 100 ml oliwy z oliwek
- do smaku: Goździki całe, Kurkuma mielona, Imbir mielony Prymat
- opcjonalnie: kilka listków mięty, kiełki buraka czerwonego
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.
Komentarze (2)