
Na polskich stołach od lat króluje sałatka jarzynowa z ziemniakami, groszkiem, korniszonem i jajkiem. Konkurencja jest niewielka. ale ziemniaczana sałatka może posmakować fanom sałatki jarzynowej.
Sekretem jest dobór dobrej jakości składników. Ugotowane ziemniaki i paprykę mieszamy z suszonymi pomidorami i anchois, których intensywny smak podkreśli smak sałatki. Musztarda miodowa nada lekkiej słodyczy.
Z racji tego, że anchois jest bardzo słonym składnikiem, nie należy już dodawać do sałatki soli. Idealnie smak sałatki uzupełni jednak papryka wędzona i kmin rzymski z pieprzem.
Ziemniaczana sałatka z kminem i kolendrą
Liczba osób: 3–4
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 żółta papryka
- 10-12 Suszonych pomidorów Smak
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki Musztardy miodowej Prymat
- sok z 1 cytryny
- 50 ml oliwy
- kolendra świeża
- mieszanka ulubionych sałat
- cykoria biała, czerwona, radicchio
- 9–10 sztuk anchois
- do smaku: Papryka wędzona słodka mielona, Kmin rzymski mielony, Pieprz czarny Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.