Doradca Smaku VIII: Ziemniaczana sałatka z kminem i kolendrą, odc. 16

28.03.2018
Doradca Smaku VIII: Ziemniaczana sałatka z kminem i kolendrą, odc. 16

Na polskich stołach od lat króluje sałatka jarzynowa z ziemniakami, groszkiem, korniszonem i jajkiem. Konkurencja jest niewielka. ale ziemniaczana sałatka może posmakować fanom sałatki jarzynowej. 

Sekretem jest dobór dobrej jakości składników. Ugotowane ziemniaki i paprykę mieszamy z suszonymi pomidorami i anchois, których intensywny smak podkreśli smak sałatki. Musztarda miodowa nada lekkiej słodyczy. 

Z racji tego, że anchois jest bardzo słonym składnikiem, nie należy już dodawać do sałatki soli. Idealnie smak sałatki uzupełni jednak papryka wędzona i kmin rzymski z pieprzem. 

 

Doradca Smaku VIII: Ziemniaczana sałatka z kminem i kolendrą, odc. 16

Ziemniaczana sałatka z kminem i kolendrą

Liczba osób: 3–4

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 żółta papryka
  • 10-12 Suszonych pomidorów Smak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki Musztardy miodowej Prymat
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy
  • kolendra świeża
  • mieszanka ulubionych sałat
  • cykoria biała, czerwona, radicchio
  • 9–10 sztuk anchois
  • do smaku: Papryka wędzona słodka mielona, Kmin rzymski mielony, Pieprz czarny Prymat

  PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 01.04.2018 23:10
Sałatka na pewno bardzo smaczna no i pięknie podana.
jejkuchnia 29.03.2018 06:15
Pięknie podana. :)

Polecane przepisy

prymat