
Pomysłów na zapiekanki jest wiele. Przygotowujemy je z makaronem jak włoskie lasagne, czy z warzywami, np. grecka moussaka, ale też zapiekamy makaron świderki z kurczakiem lub przyrządzamy gratin z ziemniaków. Mniej popularne, ale jakże pyszne, są zapiekane ryby. Polecamy propozycję z programu Doradca Smaku - zapiekankę łososiową.
Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad czy na kolację. Szybka do przygotowania na przyjęcie w ogrodzie. Poniżej przepis na najprostszą zapiekankę rybną, tzw. fish pie. Można wzbogacić ją o warzywa lub więcej rodzajów ryb.
Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym
Liczba osób: 3-4
Składniki:
- 350 g filetu z łososia
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 1 cebula czerwona
- 400 ml śmietanki 18%
- 1 ząbek czosnku
- 100 g serka śmietankowego
- 1 pomidor
- masło do wysmarowania formy
- ½ pęczka świeżego koperku
- świeża bazylia do dekoracji
- do smaku: Pieprz cytrynowy mielony, Gałka muszkatołowa mielona, Liść lubczyku suszony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.