Doradca Smaku VIII: Udka z kaczki w sosie cytrynowo-sojowym, odc. 40

Kaczka nie często ląduje na polskich stołach, jest zdecydowanie trudniej dostępna niż kurczak czy indyk. Warto jednak poszukać dobrej jakości mięsa z kaczki, bo naprawdę świetnie smakuje.
Zarówno piersi z kaczki, jak i udka mają ciekawy smak. Warto spróbować zamarynować je w intensywnych przyprawach - Michel Moran przygotował je w lekko azjatyckim twiście. Sos sojowy, imbir mielony, lekko karmelizujący cukier i papryka ostra idealnie podkreślą smak mięsa. To już ostatni odcinek programu "Doradca Smaku".
Zapraszamy do sekcji, w której znajdziecie wszystkie przepisy z programu: TUTAJ.
Udka z kaczki w sosie cytrynowo-sojowym
Liczba osób: 2
Składniki:
- 2 udka z kaczki
- ½ cytryny
- 3 małe marchewki
- 2 szalotki
- 6 Suszonych pomidorów Smak
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- do smaku: Imbir mielony, Papryka ostra mielona, Pieprz czarny, Sól morska Prymat
PRZEPIS W CAŁOŚCI ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się