Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31

Lekkie, delikatne i pachnące krewetki – dziś przysmak dla miłośników potraw słodko-kwaśnych. Będzie bardzo aromatycznie!
Jeśli kochacie słodko-kwaśne smaki to dzisiejszy przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Uwielbiam krewetki, a tym bardziej w takim wydaniu :). Przygotowując przepis pamiętajcie, by porządnie rozgrzać patelnię zarówno do smażenia warzyw, jak i krewetek. Nutę słodkości i kwaskowatości otrzymamy z połączenia octu balsamicznego z cukrem, który na naszej patelni lekko się skarmelizuje. Pamiętajmy też o odpowiednim doborze przypraw. Do tego dania zdecydowanie polecam kolędę, imbir i kardamon – wszystkie mają lekko cytrynowy smak i zapach, więc będą się doskonale uzupełniać i przenikać z smakiem smażonych krewetek.
Składniki:
- 15 krewetek tygrysich
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 garści rukoli
- oliwa z oliwek do smażenia
- do smaku: Kolendra cała, Imbir mielony, Kardamon mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się