
Sałatki kojarzą się raczej z lekkim, dietetycznym posiłkiem, ale przez to, że ich podstawą są zawsze warzywa, wydają się być mało pożywne. A to błąd - bo do sałatki dodać możemy np. mięso, dzięki czemu będzie bardziej treściwa. Znane są przepisy na sałatki z makaronem, czy nawet warzywno-owocowe!
Konfiguracja składników jest dowolna. Należy jednak pamiętać, by w sałatce znalazł się również sos, który dzięki odpowiednim przyprawom podkreśli smak warzyw czy mięs.
Macie ulubione przepisy na sałatki? Podzielcie się nimi wysyłając mi je na adres [email protected].
Zachęcam do oglądania programu "Doradca Smaku", codziennie o godz. 20.10.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/3 szklanki oliwy
- 2−3 szalotki
- 50 g pomidorów suszonych Smak
- 20 g czarnych oliwek Smak
- świeży imbir
- 2 awokado
- sok z ½ cytryny
- 3−4 łyżki octu winnego
- mieszanka sałat
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Prymat
- do smaku: Papryka ostra mielona, Estragon suszony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ