Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

Szybka i wyrazista w smaku pasta rybna. Wyjątkowo smaczna propozycja na niebanalne śniadanie czy kolację.
Często mamy problem z tym, co wrzucić na kanapkę. Dziś z pomocą przychodzi Michel Moran proponując wyjątkowo smaczną wariację rillettes z łososiem wędzonym i pieczonym. Choć klasyczne francuskie rillettes wygląda i smakuje nieco inaczej, to rillettes z łososia w dalszym ciągu pozostaje nie tylko świetną przekąska, ale i idealną alternatywa dla śniadania czy kolacji. Dominujący w paście smak łososia dopełni dodatek koperku, który idealnie komponuje się z rybami, a z łososiem w szczególności. Przygotowując nasze rybne rillettes możemy dodać odrobinę śmietany, która dodatkowo zmiękczy pastę nadając jej aksamitną strukturę. Tosty, na których wyląduje rillettes z łososia polecam przygotować bez tłuszczu na patelni – w końcu mają być absolutnie chrupiące!
Składniki:
- 100 g łososia surowego
- 100 g łososia wędzonego
- 1/3 kostki masła
- 80 g twarogu półtłustego
- 1 1/2 limonki
- 1 szalotka
- 1 łyżka śmietany 30%
- ½ pęczka szczypiorku
- 4 garści roszponki
- 5-6 kolorowych pomidorów koktajlowych
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 8-10 kromek chleba tostowego
- do smaku: Papryka wędzona słodka, Koperek suszony, Kminek mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.
Komentarze (1)