Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

26.04.2018
Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

 

Szybka i wyrazista w smaku pasta rybna. Wyjątkowo smaczna propozycja na niebanalne śniadanie czy kolację.

Często mamy problem z tym, co wrzucić na kanapkę. Dziś z pomocą przychodzi Michel Moran proponując wyjątkowo smaczną wariację rillettes z łososiem wędzonym i pieczonym. Choć klasyczne francuskie rillettes wygląda i smakuje nieco inaczej, to rillettes z łososia w dalszym ciągu pozostaje nie tylko świetną przekąska, ale i idealną alternatywa dla śniadania czy kolacji. Dominujący w paście smak łososia dopełni dodatek koperku, który idealnie komponuje się z rybami, a z łososiem w szczególności. Przygotowując nasze rybne rillettes możemy dodać odrobinę śmietany, która dodatkowo zmiękczy pastę nadając jej aksamitną strukturę. Tosty, na których wyląduje rillettes z łososia polecam przygotować bez tłuszczu na patelni – w końcu mają być absolutnie chrupiące!

 

Doradca Smaku VIII: Rillettes z łososiem, odc. 32

 

Składniki:

  •          100 g łososia surowego
  •          100 g łososia wędzonego
  •          1/3 kostki masła
  •          80 g twarogu półtłustego
  •          1 1/2 limonki
  •          1 szalotka
  •          1 łyżka śmietany 30%
  •          ½ pęczka szczypiorku
  •          4 garści roszponki
  •          5-6 kolorowych pomidorów koktajlowych
  •          2-3 łyżki oliwy z oliwek
  •          8-10 kromek chleba tostowego
  •          do smaku: Papryka wędzona słodka, Koperek suszony, Kminek mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

 

 

 

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 26.04.2018 23:33
Bardzo fajna, smaczna i ciekawa pasta. Podana na grzankach kusi swoim smakiem i wyglądem;)

Polecane przepisy

prymat