Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11

To danie to idealna propozycja na uroczysty obiad dla całej rodziny lub romantyczną kolację we dwoje. Medaliony cielęce, bataty oraz parmezan to produkty, z których można wyczarować w kuchni prawdziwe pyszności. Sprawdźcie, jaki pomysł na te składniki ma Michel Moran!
Delikatne w smaku ziemniaki oraz bataty, soczyste pomidory i kilka intensywnych w smaku kaparów to dodatki wprost stworzone do cielęcego schabu. To szlachetne mięso niewiele potrzebuje, aby smakowało naprawdę wyśmienicie. Najważniejszy w przygotowywaniu cielęciny jest czas smażenia, który nie powinien być zbyt długi - dwie minuty z każdej strony w zupełności wystarczą, ale też nie można zapomnieć o niezastąpionym duecie przypraw: pieprzu i soli. Przekonajcie się sami, jakie to proste i pyszne!
Składniki:
1 duży batat
2 ziemniaki
3 łyżki masła
250 ml bulionu warzywnego
3-4 łyżeczki tartego parmezanu
300 g schabu cielęcego
1 pomidor bez skóry
2-3 łyżki Kaparów Smak
oliwa z oliwek
kilka liści botwiny do dekoracji
do smaku: Oregano suszone, Sól morska, Pieprz biały mielony Prymat
Przepis znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się