Doradca Smaku VIII: Makrela w zalewie grejpfrutowej z limonką, odc. 9

Często brakuje fajnego pomysłu na przygotowanie dobrej ryby. Tym razem mam coś wyjątkowo oryginalnego w smaku. Zapraszam na makrelę z…cytrusami.
Być może makrela wydaje się Wam nieco zapomnianą rybą, dlatego też warto do niej wrócić i przygotować z jej udziałem prawdziwie pyszny obiad! Do jej przygotowania potrzebne będzie trochę cytrusów. Zaskoczeni? Gwarantuję, że smak tak przygotowanej ryby będzie niezapomniany. Pamiętajcie tylko, żeby makrelę podpiec w nie za wysokiej temperaturze.
Przysłowiową kropką nad „i” będzie tutaj przygotowanie cytrusowej zalewy z grejpfruta i limonki, której smak zaostrzy nieco dodatek aromatycznego imbiru mielonego. Imbir naprawdę znakomicie połączy się z cytrusami dodając tym samym nutki orzeźwienia.
Składniki:
- 4 filety z makreli
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 1 grejpfrut
- ćwiartka żółtego melona
- 1 limonka
- 1 biała cebula
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- kiełki do dekoracji
- do smaku: Owoc jałowca cały, Pieprz czarny grubo mielony, Imbir mielony Prymat, Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat
PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się