Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5

Cynaderki, cynaderki - tajemniczo brzmią, co się kryje pod tą nazwą? To po prostu nerki, w tym przepisie cielęce. Niektórzy zarzekają się, że nie wezmą ich do ust, choć niegdyś były uwielbiane i często gotowane w kuchni. Ich przyrządzenie zajmuje trochę czasu, podobnie jak przy flaczkach - może dlatego nie są już tak chętnie przygotowywane w kuchni.
Ze względu na swoją specyfikę smakową i zapachową muszą przejść dokładną obróbkę. Trzeba je dokładnie oczyścić, moczyć w wodzie i długo obgotowywać. Następnie powinny być pokrojone na małe kawałki - jak na gulasz, a twarde części powinny być wycięte.
Pomimo swojej pracochłonności, danie jest przepyszne, a niektórzy uważają je wręcz za najlepsze z podrobów. Spróbujecie?
Składniki:
- 500 g cynaderek cielęcych
- 2 szalotki
- 5–6 pieczarek
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 50 ml koniaku lub brandy do flambirowania
- 150 ml wermutu
- ½ szklanki śmietany 30%
- 2 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
- 2–3 łyżki masła
- 6 minimarchewek
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- do smaku: Kmin rzymski mielony, Rozmaryn suszony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się