Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27

18.04.2018
Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27

Ceviche to pochodząca z Ameryki Południowej, bardzo oryginalna dla naszej strefy klimatycznej potrawa, przyrządzana z surowej ryby, marynowanej wcześniej w soku z cytrusów. Najczęściej przygotowuje je się z łososia, jednak tym razem Michel Moran postawił na okonia morskiego, który idealnie nadaje się jako składnik główny tej egotycznej przystawki.

Przygotowanie ceviche należy zacząć od wyboru świeżej, dobrej jakości ryby. Powinniśmy sprawdzić, czy nie ma mętnych oczu i czy skrzela są odpowiednio ukrwione. Rybę dobrze jest pokroić na równe kawałki, dzięki czemu białko zetnie się równomiernie we wszystkich kawałkach w momencie zetknięcia się z sokiem z limonki. Nie można zapomnieć też o pozostałych dodatkach, które idealnie dopełnią smak tego dania.

 

Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27

Składniki:

  • 1 cały okoń
  • ćwierć żółtego melona
  • sok z 1 limonki + dwa plasterki do dekoracji
  • 1 ostra papryczka
  • 50 g kiełków fasoli mung
  • 2 szalotki
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • mieszanka sałat (rzymska, cykoria, radicchio)
  • szczypiorek
  • 20 g Kaparów Smak
  • do smaku: Imbir mielony, Sól morska, Pieprz biały mielony Prymat

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.04.2018 19:05
Smakowicie i kusząco;)

Polecane przepisy

prymat