Doradca Smaku VIII: Carpaccio z kaczki z awokado, odc. 28

19.04.2018
Doradca Smaku VIII: Carpaccio z kaczki z awokado, odc. 28

Carpaccio najczęściej kojarzy się z cienko pokrojonym mięsem wołowym. Na fali popularności carpaccio powstały różne jego wersje - carpaccio z ryb, warzyw i owoców, ale także z różnego rodzaju mięs. 

Historia potrawy sięga lat 50. XX wieku, kiedy hrabina Mocenigo poinformowała właściciela lokalu o tym, że lekarz kazał jej jeść jedynie surowe mięso. Właściciel baru przygotował potrawę z surowych płatów mięsa, nazywając je nazwiskiem malarza Carpaccio, z którym kojarzyła mu się potrawa. 

Oglądajcie "Doradcę Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 na antenie TVN.

Doradca Smaku VIII: Carpaccio z kaczki z awokado, odc. 28 

 

Carpaccio z kaczki z awokado

Liczba osób: 2

Składniki:

  • 200 g piersi z kaczki (2 filety)
  • 2 awokado
  • 5–6 pomidorów koktajlowych
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
  • ok 1 kg Soli morskiej gruboziarnistej Prymat
  • do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Pieprz czarny grubo mielony, Sól morska Prymat

 

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 20.04.2018 22:56
Smakowicie kuszące Carpaccio;)

Polecane przepisy

prymat