Doradca Smaku VIII: Carpaccio z kaczki z awokado, odc. 28

Carpaccio najczęściej kojarzy się z cienko pokrojonym mięsem wołowym. Na fali popularności carpaccio powstały różne jego wersje - carpaccio z ryb, warzyw i owoców, ale także z różnego rodzaju mięs.
Historia potrawy sięga lat 50. XX wieku, kiedy hrabina Mocenigo poinformowała właściciela lokalu o tym, że lekarz kazał jej jeść jedynie surowe mięso. Właściciel baru przygotował potrawę z surowych płatów mięsa, nazywając je nazwiskiem malarza Carpaccio, z którym kojarzyła mu się potrawa.
Oglądajcie "Doradcę Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 na antenie TVN.
Carpaccio z kaczki z awokado
Liczba osób: 2
Składniki:
- 200 g piersi z kaczki (2 filety)
- 2 awokado
- 5–6 pomidorów koktajlowych
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 2 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
- ok 1 kg Soli morskiej gruboziarnistej Prymat
- do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Pieprz czarny grubo mielony, Sól morska Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.
Komentarze (1)