Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36

02.11.2017
Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36

Deser, który uwielbiają wszyscy. Pasuje na każdą rodzinną okazję, a smak można dowolnie zmieniać w zależności od dodatków, jakie wybierzemy. Co Michel tym razem przygotował? Sernik na zimno z aromatyczną polewą z morelami.

Desery serwowane na zimno kojarzą się nam z letnimi popołudniami, jednak znakomicie sprawdzają się także w innych porach roku, gdy po prostu nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciast. To świetny sposób na przygotowanie pysznego deseru, który z pewnością ucieszy nie jednego gościa. Baza jaką jest ser daje nam wiele możliwości. Możemy taki sernik podać z galaretką, owocami lub polewą. Wszystko zależy od naszej fantazji.

 Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36

 

Składniki:
750 g (3 opakowania) twaróg półtłustego,
250 ml śmietanki 30%,
30 g suszonych moreli,
6 świeżych moreli,
1 cytryna,
100 ml soku z cytryny,
300 ml miodu,
2 łyżki cukru pudru,
Świeża mięta do dekoracji,
10 g Żelatyny Prymat,

1/3 szklanki wody

Do smaku: Goździki całe (6 szt.), Cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżka płaska), Cynamon mielony Prymat (1 łyżeczka płaska).

 

PRZEPIS DOSTĘPNY JEST TUTAJ.

Więcej przepisów na serniki na zimno znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Doradca Smaku 07.11.2017 15:45
Do przygotowania 10 g żelatyny do polewy potrzebna jest 1/3 szklanki wody.
Anonimowy 04.11.2017 16:20
ile potrzeba wody do żelatyny
bietka 03.11.2017 09:00
Pyszny serniczek, na sam widok ślinka cieknie :)
Bożena Matuszczyk 02.11.2017 21:29
Uwielbiamy serniki , ale z morelami jeszcze nie piekłam czas to zmienić. Sernik wygląda smacznie i kusząco i na pewno tak smakuje.;)
prymat