Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14

Michel Moran przygotowuje coś naprawdę wyjątkowego. Schab cielęcy podany z kurkami to prawdziwy rarytas, po prostu coś pysznego!
Najpierw smażony, a potem zapiekany w piekarniku schab dzięki przyprawom i innym dodatkom nabiera apetycznego smaku i koloru. Świetnie pasują do niego aromatyczne kurki w sosie śmietanowym. Do tego najpierw gotowane, a potem pieczony ziemniaki, oczywiście z masłem! Warto wspomnieć, że cielęcina jest uważana za lekkostrawne i chude mięso. Ma też wysoką wartość odżywczą dzięki dużej zawartości białka. Do tego jest jeszcze bardzo smaczna! A już na pewno jeśli przyrządzi się ją według przepisu Michela Moran! Kurek chyba nie trzeba dodatkowo reklamować, każdy zna ich niepowtarzalny aromat i wie, jak wzbogacają smak wszelkich potraw. Połączenie tych dwóch smaków to propozycja na dziś.
Składniki:
400 g schabu cielęcego z kością,
200 g kurek,
400 g młodych ugotowanych ziemniaków,
2 cebule,
3 łodygi selera naciowego,
1 kieliszek wina białego,
100 ml śmietany 30%,
Olej,
100 g masła,
Pieprz gruboziarnisty Prymat,
Kmin rzymski mielony Prymat,
Gałka muszkatołowa cała Prymat,
Goździki całe Prymat,
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat.
Przepis znajduje się TUTAJ
Komentarze (3)