Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29

Lubicie warzywa na ciepło? Z pewnością przypadnie Wam do gustu francuski ratatouille. Ratatuj po polsku, czy ratatouille po francusku, znamy z kuchni prowansalskiej. To nic innego jak gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów, papryki i cebuli. Przygotowuje się go bez mięsa. Podobną potrawą w kuchni włoskiej jest np. pepperonata.
Może być podawany jako główna potrawa, ale również jako dodatek do mięs. W dzisiejszym odcinku proponuję polskie ratatuj z polską wersją włoskiej bruschetty. Teoretycznie wszystkie składniki powinno się przyrządzać osobno, ale jeśli zależy nam na czasie, śmiało możemy usmażyć wszystko razem.
Składniki dla 3-4 osób:
1 zielona papryka
1 mała cukinia
1 seler naciowy
1 bakłażan
1 biała cebula
7-8 pomidorów koktajlowych
1 pomidor bez skóry
2 ząbki czosnku
1 bagietka
Czarne oliwki Smak
4 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
Do smaku: Majeranek suszony,
Kmin rzymski mielony,
Papryka słodka mielona,
Pieprz czarny,
Sól morska Prymat
Cały przepis dostępny tutaj.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się