Doradca Smaku VII: Pizza wegetariańska, odc.18

Pizza - uwielbiany na całym świecie włoski placek podbija również moją kuchnię. Lubię pizzę za to, że jest prosta w przyrządzeniu, a przy tym wychodzi wyśmienita w smaku. Zdradzę Wam mój sekret - najważniejsze w pizzy są świeże składniki i dobra mąka. Im mniej składników, tym lepiej - liczy się smak, a Włosi łączenie prostych smaków opanowali do perfekcji.
Pizza kojarzy się nam z włoską kuchnią, ale jej początki sięgają czasów starożytnej Grecji, gdzie po raz pierwszy wypiekano okrągłe, płaskie placki, które skrapiano oliwą z oliwek i posypywano ziołami. Dzięki swojej popularności dotarły na południe, gdzie zaczęto dodawać do nich pomidory. Tam też po raz pierwszy zaczęto nazywać je "pizza".
Polecam Wam moją wersję przepisu na pizzę!
Składniki:
Ciasto:
250 ml ciepłej wody,
2 łyżki oliwy z oliwek,
7 g drożdży instant,
2 łyżeczki Drobnoziarnistej soli morskiej Prymat,
500 g mąki pszennej typ 480.
Dodatki:
125 g sera mozzarella,
3-4 pomidorki koktailowe,
1 papryka zielona i czerwona,
50 g pieczarek,
100 g przecieru pomidorowego,
Oliwki czarne Smak,
Oliwki zielone Smak,
Pomidory suszone z ziołami Smak,
Przyprawa do pizzy Prymat.
Przepis znajduje się TUTAJ
Komentarze (7)