Doradca Smaku VII: Pikantne muffiny z czekoladą, odc. 19

Muffiny czy babeczki? Oto jest pytanie...:) Mogłoby się wydawać, że to ten sam wypiek - ale nic bardziej mylnego! Też tak macie, że najchętniej zjedlibyście wszystkie?
Babeczki, znane w Polsce również jako cupcakes, to właściwie miniaturowe ciasta. Świetnie smakują z wszelkiego rodzaju lukrami, polewami, owocami i przybraniem. Są lekkie i delikatne, a ciasto jest zazwyczaj jednolite. Muffiny z kolei mają dużo cięższą konsystencję przypominającą chleb. Mają bardziej grudkowatą konsystencję, ponieważ są mieszane najczęściej widelcem, a nie mikserem. Muffiny można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono - z owocami, jak i warzywami. Cechują się brakiem dekoracji czy polewy. A wy co najczęściej przyrządzacie w swojej kuchni?
Składniki:
300 g mąki,
2 jajka,
70 g cukru,
4 g drożdży,
Starta gorzka czekolada
150 g malin,
olej,
300 l maślanka,
3 łyżki śmietany 18%,
Sól morska drobnoziarnista Prymat,
Cukier z prawdziwą wanilią Prymat,
Owoc jałowca cały Prymat,
Papryka ostra Prymat.
Przepis dostępny jest TUTAJ.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się