Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34

Czy przepis na kurczaka może być jeszcze oryginalny? Jeśli myślicie, że przygotowaliście go na wszystkie możliwe sposoby, to nie widzieliście jeszcze dzisiejszego odcinka.
Największym błędem, jaki można popełnić przygotowując kurczaka, to przesuszenie mięsa. O zgrozo wciąż jednak często się to zdarza. Jeśli więc chcesz ustrzec się tego niewybaczalnego błędu podsmaż wpierw krótko piersi kurczaka, a następnie włóż je do piekarnika. Zamkniesz w ten sposób całą soczystość wewnątrz mięsa.
To jednak dopiero połowa sukcesu. Aby danie zyskało na nowoczesności sięgamy po karczochy i groszek cukrowy. To nietypowe połączenie smaków da naprawdę ciekawy efekt. Dorzucimy jeszcze pieczarki i szalotkę i podsmażmy na maśle, które nada wspaniałego kremowego smaku składnikom. Jako dodatek przygotujmy sos śmietanowo-musztardowy z aromatycznym estragonem.
Pamiętajcie – w kuchni najważniejsza jest fantazja! Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was na soczystego kurczaka z dodatkiem rzadko wybieranych karczochów i groszku cukrowego.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka,
2 szalotki,
3 pieczarki,
3 zblanszowane karczochy,
50 g groszku cukrowego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
150 ml śmietany 36%,
4 łyżeczki oleju słonecznikowego,
Musztarda czeska Prymat,
Do smaku: Pieprz ziołowy, Tymianek suszony, Estragon suszony, Sól morska Prymat
PRZEPIS DOSTĘPNY JEST TUTAJ.
Komentarze (3)