Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33

30.10.2017
Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33

Uwielbiana w Polsce kapusta dziś pojawi się w towarzystwie polędwiczki wieprzowej. Oryginalności dodadzą pomarańcze gotowane w winie i miodzie. Jak to wszystko razem pachnie!

Niby klasyka, a jednak przełamana odrobiną „szaleństwa”. Lubię takie nietypowe połączenia, dlatego pomarańcze to doskonały pomysł. A jeśli pomarańcze to i imbir, który doskonale podkreśli smak tego owocu. W połączeniu z mięsem da nam ostry i zdecydowany smak. Nim jednak połączą się z mięsem, najpierw będziemy je gotować w miodzie, occie winnym i czerwonym, wytrawny winie. Musicie wypróbować ten sposób.

Osobną sprawą jest przygotowanie kapusty. Zawsze dodaję do niej tymianek, który jest bardzo często używany w kuchni francuskiej. Samą kapustę pokrójcie bardzo cieniutko metodą julienne. Tak pokrojona będzie nie tylko dobrze prezentować się na talerzu, ale i będzie Wam w takiej formie o wiele bardziej smakować :).

To do dzieła. Trzymam za Was kciuki!

 

Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33

Składniki:
250 g polędwiczki wieprzowej,
1 główka kapusty włoskiej,
1 pomarańcz,
1 łyżeczka masła,
150 ml octu winnego,
125 ml szklanki wody,
150 ml wina czerwonego wytrawnego,
2 łyżki miodu,
Olej do smażenia,
Tymianek Prymat,
Imbir Prymat,
Liść laurowy Prymat,
Kmin rzymski,
Pieprz biały Prymat,
Do smaku: Sól morska Prymat.

 

PRZEPIS DOSTĘPNY JEST TUTAJ.

 

Więcej przepisów na polędwicę wieprzową znajdziecie TUTAJ 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 30.10.2017 23:04
Smaczne , apetyczne a za razem kuszące mięsko.;)
bietka 30.10.2017 20:23
Smaczne mięsko :)
prymat