Doradca Smaku VII: Makaron wegetariański z ziołami, odc. 12

W Polsce kuchnia włoska cieszy się niesłabnącą popularnością. A kuchnia włoska to oczywiście makarony! Michel Moran przyrządza makaron w wegetariańskiej odsłonie. Brokuły, pomidory, cebula i cukinia. To wszystko w połączeniu z aromatycznymi ziołami tworzy wyjątkową i przepyszną kompozycję.
Makaron to jedzenie, które istnieje w kuchnie niemal od zawsze. I to w zasadzie dosłownie, bo najstarszy znaleziony makaron pochodzi z chińskiej wioski z okresu neolitu. Jego rodzaje można by wymieniać długo. Michel Moran przygotowuje swoją potrawę na bazie tego w kształcie rurek, powszechnie znanego jako penne. Dzisiaj dowiemy się, na co szczególnie powinno się zwracać uwagę: jak przygotowuje się warzywa do makaronu, a jak absolutnie nie. Mistrz kuchni daje także bardzo praktyczne wskazówki: w jaki sposób odcedzać makaron i kiedy doprawiać warzywa rozmarynem. Zapraszamy na przepyszny makaron wegetariański z ziołami już dzisiaj o 20:10 w telewizji TVN!
Składniki:
250 g makaronu rurek
¼ główki brokuła
2 średnie cukinie
250 g pomidorów koktajlowych
1 duża cebula
100 g zblanszowanej fasolki szparagowej
olej słonecznikowy
oliwa z oliwek
kilka listków bazylii do dekoracji
Lubczyk suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Przyprawa do dań z makaronu Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Przepis znajdziecie TUTAJ
Komentarze (3)