Doradca Smaku VII: Comber z królika z owocami leśnymi, odc. 17

Na polskich stołach często króluje drób i wieprzowina, rzadziej natomiast jemy inne mięsa. A warto poszukać źródła z dobrym mięsem np. z królika, które idealnie zastąpi kurczaka. To białe i lekkostrawne mięso idealnie nadawać się będzie do dietetycznego menu, dla dzieci i niemowląt.
Mięso z królika jest bardzo zdrowe, zawiera mało cholesterolu. Jest delikatne w smaku i soczyste, niektórzy mówią, że wręcz wyśmienite w smaku. Zawiera niedużo tłuszczu, dzięki czemu jest kruche. Białko z mięsa królika przyswaja się lepiej niż białko z wołowiny! A wy włączyliście do swojej diety mięso z królika? Jeśli nie mieliście okazji go przyrządzić, polecam przepis z programu "Doradca Smaku".
Składniki:
500 g combra z królika z kością,
25 g malin,
25 g jeżyn,
25 g borówek,
1 cytryna,
1 łyżeczka miodu,
Pół główki kalafiora,
5 łyżek masła,
25 ml wina czerwonego,
Olej,
Szczypiorek do dekoracji,
Rozmaryn suszony Prymat,
Tymianek suszony Prymat,
Owoc jałowca cały Prymat,
Koperek suszony Prymat,
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat.
Przepis znajduje się TUTAJ
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się